Свет

Дејт са Западом и раскид са Русијом: Зашто су Украјинци померили Божић?

У жељи да што више личе на западне католике и протестанте, украјински националисти који теже одвајању од "руског света" и приближавању западној Европи поздравили су одлуку да се Божић прославља у децембру
Дејт са Западом и раскид са Русијом: Зашто су Украјинци померили Божић?Getty © Brendan Hoffman / Stringer

Неки православни верници у Украјини ове године славе Божић по Грегоријанском календару, већ 25. децембра, уместо 7. јануара као ранијих година.

Православни Украјинци традиционално славе Божић 7. јануара, истог дана као и православни Руси, а померање прославе на 25. децембар има јасан политички и културолошки подтекст - раскидање свих веза са Русијом, преноси АП.      

Православна црква Украјине којој је 2019. године васељенски патријарх дао "Томос о аутокефалности", у октобру је дозволила својим верницима да славе Божић и 25. децембра, датум када на Западу друге хришћанске деноминације прослављају тај празник. Одлука којом је васељенски патријарх Вартоломеј дао аутокефалију украјинској цркви изазвала је незадовољство Руске православне цркве, али и неких других православних цркава.

"Ово је велики корак јер никада у историји нисмо прослављали Божић са целим хришћанским светом. Све време смо били раздвојени. Променом датума разбијамо везу са Русијом", рекао је Роман Иваненко, званичник у селу Бобрица који подржава промену.

У жељи да што више личе на западне католике и протестанте, украјински националисти који теже одвајању од "руског света" и приближавању западној Европи поздравили су ову одлуку. 

image