Свет

Велика Британија: Поништимо Божић

Култура поништавања хришћанских вредности шири се Европом
Велика Британија: Поништимо Божић© Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Kултурa поништавања на Западу је узнапредовала, и сада би се на мети могао наћи и најрадоснији хришћански празник Христовог рођења – Божић. У Уједињеном Краљевству већ се појавила иницијатива о ограничавању божићног славља пошто оно вређа људе који Божић не славе, иако је овај празник одавно постао обележје потрошачког друштва.

"Можда је време да се поништи Божић будући да половина становника нису хришћани", констатује консултантска кућа за разноликост и инклузију "Воч дис спејс" из Брајтона у Великој Британији, а преноси "Велс онлајн".

Иако су нови статистички подаци, на основу пописа 2021. године, показали да су житељи Енглеске и Велса који себе виде као хришћане у мањини, Велика Британија и даље "даје на значају прослављања Исусовог рођења", што се огледа у декорацији у градовима, медијским написима и трговачким рекламама, а "доводи до тога да се многи људи осећају изостављеним и искљученим с прослава, док се њихови верски или духовни фестивали игноришу", пише "Велс онлајн".

Проблем су и божићне прославе

"Воч дис спејс" каже да су посебан проблем божићне прославе у фирмама где људи који не славе "морају да се прилагоде религији у коју не верују или постају веома видљива мањина међу својим колегама".

Још 2019. у школи у Милану, у циљу промовисања "поштовања према другом" и интеграције "мултикултуралног друштва", одлучено је да се укине прослава Божића. Тако да нико не би био "дискриминисан" и "увређен".

Питао се тада, 2019, италијански филозоф Дијего Фузаро чиме би то неко био увређен?

"Фигурицама божићних јаслица и симболима наше древне цивилизације? Као да су то увреде и дискриминације типичне за цивилизацију потрошачке класе. Зар не виде ове космополитске овце да поштовање других култура не сме подразумевати брисање властите културе? Зар не схватају та господа глобализоване и интегрално постмодернизоване свести да поштовање другог мора нужно да прође кроз препознавање властитог? Они нису у стању да схвате да можемо поштовати културе и идентитет других ако, и само ако, имамо своју културу и идентитет?"

Инклузивност, наравно, не подразумева негирање хришћанских вредности.

Нехришћанска божићна декорација

Све су раширенија и мишљења да је Божић секуларни, а не верски празник, и с тим у вези се и оправдава потрошачка хистерија сваке године у децембру. Такође, у понуди многих трговачких ланаца налазе се "нехришћанске декорације".

У Немачкој на пример Божићни вашари сада се називају Светлећим вашарима, док су прошле године у једном тржном центру у Паризу скидана религијска обележја с божићних декорација.

Око велике јелке налазиле су се силуете познатих париских грађевина, што је укључивало и цркве, с крстовима. Међутим, пошто је све "незгодније" истицање крста и хришћанства пред Божић, обезбеђење је клештима савило те крстеве како се не би видели. Све у маниру толеранцији и потрошње пре свега.

Подсетимо и да је 2021. Европска комисија у интерном документу препоручивала својим службеницима да не полазе од претпоставке да свако слави Божић, те да уместо израза "божићни празници" пре користе "доба празника". Документ је повучен после велике побуне бројних конзервативаца и Ватикана, који су спис назвали покушајем да се "пониште" хришћански корени Европе.

image