Свет

Немачка – земља која пуца по шавовима

Недостатак радне снаге у готово свим секторима и алармантна несташица лекова тек су неки проблеми с којима се суочава велика европска држава
Немачка – земља која пуца по шавовима© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Донедавно најјача економија Европе последњих месеци хвата се укоштац с недостатком радне снаге у готово свим секторима, влада несташица лекова, возови касне, саобраћајна инфраструктура није дуго обнављана, лоше је стање у војсци, дигитализација стагнира и константно прете рестрикције струје због несташице енергената, пише "Дојче веле".

Немачки јавни сервис у први план истиче да и даље око три одсто територије те земље нема могућност да прима сигнал у 4Г/ЛТЕ или у 5Г формату, тј. да постоји 95 "слепих мрља" – места која нису покривена мобилном мрежом.

Немачка Савезна мрежна агенција упозорава да би топлотне пумпе, које је иначе тешко набавити и још теже уградити јер мајстора нема, као и електрични аутомобили могли да преоптерете струјну мрежу. Страх од рестрикција је појачан због несташице енергената.

Око четири хиљаде мостова у Немачкој треба хитно санирати; невероватан пример за немачке прилике је нпр. да је мост на ауто-путу 45 на западу земље затворен већ годину дана.

Брзи возови на линији Хамбург–Берлин су у тој мери попуњени да по 20 или 30 минута не могу да крену са станице. Свега 50 до 60 одсто возова на дугим пругама стиже на време на одредишта. По укупном времену кашњења, ова година је за немачку железницу најгора у историји.

У немачким школама недостаје 40.000 наставника. Објављена је и студија према којој сваки пети ђак основне школе не достиже ни минимум предвиђеног знања из немачког и математике.

Ситуација у вртићима је још гора, преноси "Дојче веле", недостаје више од сто хиљада васпитачица.

"Доживела сам да људи у ургентном центру чекају по 40 сати да буду прегледани, а једва стижемо да их обиђемо у том периоду. Док стигнемо до њих, неки су већ преминули", изјавила је медицинска сестра за јавни сервис ЗДФ.  

Само на одељењима интензивне неге недостаје 50.000 медицинског особља, укупно их фали на стотине хиљада.

Посебно забрињава несташица основних антибиотика попут пеницилина. Уз то, скоро да нигде нема обичних сирупа за децу на бази бруфена и парацетамола. Тренутно је тешко доћи до чак 330 лекова.

О стању у војсци писао је "Шпигл" – од 18 тенкова типа "пума" ниједан не функционише. Лоша набавка наоружања прати војску годинама – било је невоља с хаубицама, јуришним пушкама, хеликоптерима и подморницама.

По степену дигитализације јавне управе у земљама ЕУ и кандидатима Немачка је тек 21. од 35 европских држава. То је очигледно у многим општинама у којим се рецимо не могу поднети захтеви за документа дигиталним путем.

image