Економија

Немачка остаје без свиња: Сточни фонд се за две године смањио за петину

Свињски фонд у Немачкој смањио се за 10 одсто од прошле године, фармери криве високу цену хране, ђубрива и енергената
Немачка остаје без свиња: Сточни фонд се за две године смањио за петинуwww.globallookpress.com © Christoph Schmidt/dpa

Број свиња у Немачкој, који је био један од највећих у Европи, смањен је за петину за само две године, што указује на препреке са којима се суочавају сточари у региону.

На немачким фармама је почетком новембра било око 21,3 милиона свиња, показали су данас објављени владини подаци. То је, пише "Блумберг" 10 одсто мање у односу на годину раније и 18 одсто испод нивоа из 2020. године.

Разлог томе је поскупљење хране, ђубрива и енергената, кажу фармери.

Растући трошкови, који су последица западних санкција Русији уведених због специјалне војне операције у Украјини, довели су до рекордног пораста цена меса широм континента.

Више од трећине Европљана смањује потрошњу црвеног меса у поређењу са 2020. годином, показало је истраживање које су објавили Универзитет Архус и "ЕИТ Фуд", иницијатива за храну коју подржава Европска унија.

Извоз је такође био слаб, а европска производња меса ће вероватно додатно пасти следеће године, наводи се у извештају мултинационалне финансијске компаније "Рабобанк".

Узгајивачи стоке имају проблема и са епидемијама болести па је тако птичји грип довео до смрти милиона живине, а Немачка се бори и са афричком свињском кугом.

image