Свет

Врховни суд САД одлучио да пандемијска ограничења на границама остану на снази

Ова пандемијска мера је коришћена да оправда скоро 2,5 милиона случајева протеривања од марта 2020. године, саопштила је група за помоћ Међународног комитета спаса
Врховни суд САД одлучио да пандемијска ограничења на границама остану на сназиwww.globallookpress.com © © Stringer

Врховни суд САД у уторак је привремено оставио на снази меру коју је у време пандемије активирао Доналд Трамп, која дозвољава америчким званичницима да по хитном поступку протерају мигранте задржане на граници између САД и Мексика, преноси Ројтерс.

Деветнаест савезних држава тврди да би укидање ове мере могло довести до повећања већ рекордног броја случајева прелазака границе и оптерећивања ресурса држава у које долазе мигранти. Суд тврди да ће поново разматрати ово питање на седници у фебруару.

Председник Џо Бајден рекао је да америчка влада мора да спроводи наредбу док се ствар не реши.

Мексичко министарство спољних послова није одмах коментарисало одлуку суда.

Група за помоћ Међународног комитета спаса навела је у саопштењу да је ова пандемијска мера коришћена да оправда скоро 2,5 милиона случајева протеривања од марта 2020. године, додајући да је америчка гранична политика учинила миграционе руте знатно опаснијим.

Меру, која је 1. јула 1944, у време владавине Френклина Рузвелта, постала закон активирао је амерички Центар за контролу заразних болести (ЦДЦ) у марту 2020. када је почела пандемија ковида.

Бајденова администрација је покушала да укине ову уредбу након што су америчке здравствене власти у априлу саопштиле да она више није потребна ради спречавања ширења ковида. Међутим, укидање је блокирао савезни судија у Луизијани, кога је именовао Трамп.

Група миграната - тражилаца азила, коју представља Америчка унија за грађанске слободе, тужила је америчку владу због ове мере, тврдећи да их је протеривање у Мексико изложило озбиљним опасностима, попут киднаповања или напада.

Незадовољна одлуком нижег суда, група републиканских државних тужилаца покушала је да одбрани ову пандемијску меру на суду. "Разочаравајуће је што је Бајденова администрација спремна да жртвује безбедност америчких породица у политичке сврхе", рекао је тужилац из Аризоне из редова републиканаца Марк Брнович.

image