Свет

Маск против Фаучија: Много тога ће се открити

Амерички милијардер поново сумњичи Бајденовог ковид специјалисту за нечасне радње
Маск против Фаучија: Много тога ће се откритиGetty © Photo by Alex Wong/Getty Images)

Бајденов "ковид специјалиста", амерички епидемиолог Ентони Фаучи, који је месецима заговарао затварање Американаца због пандемије, могао би, бар ако се Илон Маск пита, да и сам дочека нешто слично.

"Много тога ће се откривати како Фаучи буде губио моћ", поручио је чувени амерички милијардер и власник "Твитера" који је и недавно на својој платформи написао "Оптужите-Фаучија", и најавио објављивање доказа о цензури информација у вези са пандемијом.

Маск који све више подгрева сумње у исправност Фаучијеве биографије (у коју се иначе демократе заклињу) овако је одговорио на објаву америчких комичара "Конзервативни близанци" који су пред својих 1,6 милиона пратилаца устврдили да је "само две године касније" америчка Агенција за храну и лекове признала да "Фајзер вакцина изазива крвне угрушке".

У исту дискусију укључио се и адвокат и борац за заштиту животне средине Роберт Кенеди Млађи, који је иначе један од синова убијеног америчког сенатора Роберта, млађег брата такође ликвидираног председника Џона Кенедија.

"Фаучи је купио завет ћутања вирусолога широм света са укупно 37 милијарди долара годишњих исплата у грантовима за истраживање. Истина ће се расплести с одласком овог платише", поручио је Кенеди на шта је Маск закључио: "Тачно".

Такозвани "ковид цар" Фаучи који је на функцији већ пола века и са положаја је испратио чак седам америчких председника, најавио је већ своје повлачење са места Бајденовог саветника и директора Националног института за алергије и заразне болести.

То повлачење, међутим, тешко да ће проћи глатко, будући да се, осим Маскових претњи о откривању истине у вези са пандемијом, све јаче чују и бројни други гласови који позивају да се озбиљно провери и преиспита шта је и како је Фаучи радио.

Тако је амерички сенатор Ранд Пол захтевао од Бајденове администрације да сачува документе и поруке које би могле да постану доказ у потенцијалној истрази.

"Фаучијева оставка не би требало да спречи пуну истрагу о пореклу пандемије. Од њега се мора тражити да сведочи под заклетвом о било каквим разговорима у којима је учествовао у вези са цурењем из лабораторије у Вухану. Његова политика уништила је животе", написао је Пол у одговору на Маскову објаву "Оптужите-Фаучија".

Документа објављена у септембру показују да Национални институт за јавно здравље и Фаучијев институт за инфективне болести финансирају непрофитну организацију "ЕкоХелт алајанс", која је финансирала експерименте са коронавирусима слепих мишева у Вухану, где се пандемија и разбуктала.

Бајденов "ковид специјалиста" одавно је већ на зубу републиканаца који су најавили да ће једна од истрага које ће покренути чим преузму Представнички дом, бити и о томе како се тачно Фаучи борио против пандемије.

Иначе, нето вредност Фаучијевог домаћинства је за време пандемије порасла за невероватних 66 одсто, указују подаци објављени крајем септембра добијени на основу америчког Закона о слободи приступа информацијама. 

Према тим подацима, Фаучи је 1. јануара 2019. пријавио имовину у нето вредности од укупно 7.523.634 долара, а три године касније, 1. јануара 2022, чак 12.677.513 долара. Односно, Фаучи може да се похвали да је током пандемије зарадио укупно пет милиона долара.

Подаци до којих је дошао пројекат "Опен д букс" указују да је Фаучи је у 2021. години добио плату од 456.028 долара, што га чини најплаћенијим службеником у целој савезној влади. Његова супруга Кристин Грејди, главна биоетичарка Националног института за здравље, се такође се добро сналази – прошле године је зарадила 238.970 долара.

image