Борељ и 12 земаља: Талибани да пониште одлуку о забрани женама да раде у НВО

Позивају "да се поштују политичка, економска, социјална и културна права жена и девојака у Авганистану", да се оне врате на посао, у школе и на универзитет

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и министри спољних послова 12 земаља издали су заједничко саопштење у коме изражавају озбиљну забринутост због тога што су талибанске власти женама забранили да раде за националне и међународне невладине организације (НВО) и затражили да одмах пониште ову одлуку, а жене и девојке врате у школе.

Високи представник ЕУ Борељ, министри Аустралије, Канаде, Данске, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Норвешке, Швајцарске, Холандије, Велике Британије и САД истакли су да "наредба доводи у опасност милионе Авганистанаца чији опстанак зависи од хуманитарне помоћи" и позивају талибане да је "хитно пониште".

Они истичу да су жене кључне за хуманитарне операције и и додају да невладине организације неће моћи да допру до најугроженијих људи у земљи, да им обезбеде храну, лекове и друге ствари неопходне за живот, као и да би искључење жена утицало на квалитет хуманитарне помоћи коју пружају међународне организације.

Земље потписнице сматрају да талибани настављају да демонстрирају презир према правима и слободама авганистанског народа, посебно жена и девојака, и показују "незаинтересованост за нормалне односе са међународном заједницом.

"Ми смо у блиском контакту са Уједињеним нацијама, које позивају, такође у име свих међународних донатора, да талибани одмах пониште ову одлуку чиме би се избегао сваки поремећај и омогућио наставак свих хуманитарних операција међународних и домаћих НВО", наводи се у саопштењу.

Женама које студирају на факултетима у Авганистану раније је забрањен приступ зградама универзита док је пет водећих НВО обуставило рад у тој земљи, након што је талибанска влада забранила женама да раде за њих.