Свет

Авганистан: Талибани забранили женама да студирају

Свим државним и приватним универзитетима наложено да студенткињама моментално забране улазак
Авганистан: Талибани забранили женама да студирају© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla, File

Женама које студирају на факултетима у Авганистану од данас је забрањен приступ зградама универзита, саопштило је министарство високог образовања те земље.

У складу са одлуком министарства, свим државним и приватним универзитетима наложено је да студенткињама моментално забране улазак.

До овог потеза талибанских власти дошло је у тренутку када су се представници чланица Савета безбедности Уједињених нација састали у Њујорку како би разговарали о ситуацији у Авганистану.

"Талибани не могу да очекују да ће бити легитимни члан међународне заједнице, док не поштују права свих Авганистанаца, а посебно људска права и основне слободе жена и девојака", поручио је Роберт Вуд, заменик америчког амбасадора у Савету безбедности.

Портпарол УН Стефан Дужарик саопштио је да је реч о још једном прекршеном обећању талибана.

"То је још један веома забрињавајући потез и тешко је замислити како земља може да се развија, да се носи са свим изазовима које има, без активног учешћа жена", рекао је он.

Иначе, прошлогодишње повлачење америчких трупа омогућило је талибанима повратак на власт у Авганистану, две деценије након што је срушен талибански режим у тој земљи.

Реч је о организацији која је под санкцијама УН због терористичких активности, а откако су се вратили на власт, талибани су наставили са конзервативном политиком коју су водили 1990-их година прошлог века.

image