Свет

Истраживање "Глобал тајмса": Већина сматра глобални економски поредак неправедним

Чак 78 одсто учесника истраживања које је обухватило испитанике из 33 земље, глобални економски поредак оцењује као неправедан, а 54 одсто њих сматра да је западна глобализација узроковала многе проблеме
Истраживање "Глобал тајмса": Већина сматра глобални економски поредак неправеднимwww.globallookpress.com © © Tang Yi

Већина људи више не верује да је светски економски поредак праведан, сматрају да је западњачка глобализација изазвала многе проблеме, а на питање: где ће Сједињене Америчке Државе испровоцирати следећи конфилкт, највише њих одговара - на Блиском Истоку.

Кинески портал "Глобал тајмс" представио је данас други део свог великог годишњег истраживања у којем су учествовали испитаници из 33 земље, укључујући САД, Кину, Русију, Турску, Француску, Велику Британију, Немачку, Уједињене Арапске Емирате, Јапан, Сингапур, Индонезију, али и Србију.

Према налазима њихове анкете, 78 одсто учесника истраживања глобални економски поредак оцењује као неправедан, а 54 одсто њих сматра да је западна глобализација узроковала многе проблеме. Такође, 47 одсто њих сматра да наратив "међународни поредак заснован на праву" уствари служи америчкој хегемонији.

Око трећине испитаника задовољно је тренутним развојем своје државе, а више од 40 одсто њих незадовољно је по овом питању. Наводи се и да је већина испитаника из не-западних земаља, попут Кине, Саудијске Арабије, Вијетнама, Индије, Сингапура већином задовољна развојем своје земље, док они из САД, Јужне Кореје или Јапана већински нису.

Натполовична већина испитаника из Британије, Француске, Немачке и Шпаније негативно гледа на развој ситуације у својим земљама, а како се истиче, песимистични поглед међу становницима старих западних капиталистичких земаља у погледу будућности сопствених земаља углавном је условљен растућом незапосленошћу и високом инфлацијом. Оне су, како се напомиње, углавном проузроковане финансијском политиком САД и стратегијом која промовише конфронтацију земаља европског блока.

"Неодговорна и себична политика САД утицала је на свакодневни живот људи широм света, а у исто време Вашингтон наставља да подстиче тензије и конфликт у Европи и Азијско-пацифичком региону како би преусмерио капитал ка САД-у", рекао је за "Глобал тајмс" стручњак Кинеске академије за друштвене науке из Пекинга Ђао Лингјан.

На питање ко има позитивну и значајну улогу у промовисању светског развоја, 43 одсто учесника у истраживању рекло је САД, 38 одсто Кина, а 27 одсто Немачка, док је Јапан изабрало 26 одсто учесника анкете. У афричким земљама, попут Кеније или Нигерије, као и у не-западним земљама, као што су Кина, Русија, Казахстан, Пакистан, већина је изабрала Кину као позитивног промотера развоја.

Аналитичари кажу да иако је тренд да се "Исток уздиже, док Запад опада", чињеница је и да је Запад и даље развијенији од Истока, па се тако објашњава то што већина људи овако перципира улогу САД у светској економији. Подаци показују да су и Кина и САД највише допринеле светској економији, а кинески стручњаци истичу да је Пекинг највише допринео економској стабилности, али да САД на својој страни има медије који стварају њен позитивни економски имиџ у свету.

Које земље бисте желели да видите као водеће у светском развоју, одговори на то питање тесно су подељени између САД (33 одсто) и Кине (23 одсто), док је већина испитаника из Русије и Србије, на пример, изабрала Кину.

Коначно, 24 одсто испитаника мисли да ће у наредних пет година САД изазвати сукоб или рат на Блиском Истоку, њих 21 одсто сматра да ће то бити регион Централне и Источне Европе, а 15 одсто Азијско-пацифички регион.

image