Свет

"Морнинг консалт": Велико незадовољство грађана у западним државама

Једна од најгорих ситуација забележена у Великој Британији, показује истраживање америчке агенције
"Морнинг консалт": Велико незадовољство грађана у западним државамаwww.globallookpress.com © Vincent Isore

Све више грађана западних земаља сматра да њихове државе нису на добром путу, показује истраживање агенције "Морнинг консалт".

Са друге стране, иако је владајућа Демократска партија остварила неочекивано добар резултат на међуизборима, чак 72 одсто грађана Сједињених Америчких Држава сматра да земља не иде у добром смеру.

Још је гора ситуација у Уједињеном Краљевству, где 81 одсто испитаних грађана није задовољно ситуацијом у земљи. Претпоставља се да је такво расположење последица велике економске, али и политичке кризе која је потресла Британце. 

Борис Џонсон је био приморан да поднесе оставку на место премијера након скандала откривених у афери "партигејт", након чега је на његово место дошла Лиз Трас која је на челу британске владе била од 6. септембра до 25. октобра, чиме је постала британска премијерка са најкраћим мандатом. 

Бројни аналитичари, међутим, наводе да је за тако кратко време у потпуности успела да упропасти економију земље која је већ ионако била нестабилна.

У октобру ју је заменио партијски колега Риши Сунак који је најавио реформе, али да би грађани осетили њихов ефекат, потребно је одређено време.

Ни у Италији ситуација није идилична. Око 60 одсто Италијана сматра да је земља на погрешном путу, што је, такође, последица кризе, али и политичког превирања које је окончано септембарским изборима на којима је победу однела десничарска коалиција уз вођство Ђорђе Мелони, која је касније постала и прва жена на месту премијера у Италији.

Нешто више Немаца, око 70 одсто њих, није задовољно путем којим се Немачка креће. Реч је о највећој економији Европи и уједно земљи која је имала најразвијеније економске односе са Русијом, који су великим делом прекинути услед рата у Украјини и санкција које је Европска унија увела Москви.

У октобру, Немачка је забележила инфлацију од 10,4 одсто, прети јој несташица нафте, а сваку десету компанију чека банкрот, известили су раније немачки медији.

Слична ситуација је и у Француској у којој 76 одсто није задовољно дешавањима у држави. Услед енергетске и економске кризе, у тој земљи су одржани масовни протести који трају већ месецима, а за зиму се најављују рестрикције у снабдевању струјом.

У истраживању постоје само четири изузетка, а то су Швајцарска, Индија, Аустралија и Мексико у којима је већина грађана задовољна путем којим се креће њихова држава.

image