Свет

Криза у Британији: Угоститељи скраћују радно време

Инфлација и трговинске баријере између Уједињеног Краљевства и Европске уније посебно оптерећују компаније
Криза у Британији: Угоститељи скраћују радно времеwww.globallookpress.com © Pete Maclaine / Parsons Media

Недостатак радне снаге, високи трошкови струје, те пораст инфлације утичу и на британске угоститељске објекте – чак три четвртине послује испод капацитета, показало је истраживање Британске привредне коморе (БЦЦ).

Пад продаје обележио је целокупну економију на Острву протекле године, док су малопродајни сектори и угоститељство врло слабо пословали. У већини су предузећа која су пријавила пад продаје у 2022.

"Инфлација и трговинске баријере између Уједињеног Краљевства и Европске уније посебно оптерећују компаније", појаснио је Дејвид Баријер из БЦЦ.

Број угоститељских објеката који су скратили радно време почео је да расте од лета 2022, смањен је капацитет попуњености хотелских соба, све је мање резервација столова у ресторанима а бројни објекти су се одлучили да не раде свих дана или да нпр. повуку доручак из своје понуде.

Извршни директор ланца "Оакман инс" Дермот Кинг изјавио је за "Блумберг" да више не служе доручак понедељком и уторком и додао да је могуће да ће "неки наши мањи пабови престати да раде понедељком, док неке нећемо отварати до ручка".

Барови и ресторани у градским центрима бележе мање посетилаца већ дужи период.

image