Свет

Британци се покајали због брегзита?

Чак 54 одсто грађана сматра да је излазак из Европске уније био погрешна одлука
Британци се покајали због брегзита?© Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali, File

Две године након што је Велика Британија изашла из Европске уније, готово две трећине Британаца сада подржава референдум о поновном придруживању Унији, показало је истраживање консултантске куће "Саванта КомРес" за "Индипендент".

Број људи који се противе још једном гласању пао на мање од четвртине бирача који су сада против референдума.

Уједињено Краљевство је формално напустило ЕУ 31. јануара 2020. године, али је "прелазни период" значио да поштује бриселске законе и остаје на јединственом тржишту до 31. децембра 2020. године.

Анкета је показала да Британци од тада верују да су се економија, глобални утицај Уједињеног Краљевства и способност контроле граница погоршали. Чини се да је то допринело повећању броја оних који желе нови референдум о чланству у ЕУ.

Број оних који кажу да би требало да буде организовано још једно гласање сада је на нивоу од 65 одсто, у односу на 55 процената у истом периоду прошле године.

Да се референдум одржи одмах жели 22 одсто Британаца, у следећих пет година њих 24 одсто, а у року од шест до десет година 11 одсто.

Само четири одсто њих мисли да би други референдум требало да буде одржан за више од 20 година, док је број оних који сматрају да никад не би требало да буде другог референдума пао са 32 на 24 процената.

Крис Хопкинс, из "Саванте", рекао је да је могуће да су многи преценили потенцијалне користи брегзита.

"Тешко је замислити да би чланство у ЕУ решило било које од тренутних економских проблема у земљи", рекао је и додао да су "перцепције важне".

Истраживање је такође показало да 54 процената грађана сада каже да је брегзит био погрешна одлука, што је пораст у односу на 46 одсто прошле године, на прву годишњицу изласка Британије из ЕУ.

Укупно 56 одсто сада сматра да је напуштање ЕУ погоршало економију, у односу на 44 одсто. Половина Британаца тврди да је то погоршало способност Велике Британије да контролише границе, што је било кључно обећање заговорника брегзита.

Проценат оних који мисле да је излазак из ЕУ погоршао глобални утицај Британије на нивоу је од 50 одсто, што је пораст у односу на прошлогодишњих 39 одсто.

image
VV inauguration
banner