Свет

НАТО шаље Украјини оружје које је повучено из употребе пре 30 година

У Вашингтону су почели разговори иза затворених врата о извлачењу муниције из доба Хладног рата и њеној надоградњи за потребе Кијева, пише "Политико"
НАТО шаље Украјини оружје које је повучено из употребе пре 30 годинаGetty © Morris MacMatzen / Stringer

Украјина обара руске дронове махом захваљујући систему "гепард" немачке производње, возилу које из две цеви испаљује муницију од 35 мм. Берлин је Украјини прошле године послао 30 оваквих возила а планирана је испорука још седам "гепарда" током 2023, пише "Политико".

Реч је заправо о противваздушном топу који се налази на врху гусеничарског возила, односно о немачком оружју из времена Хладног рата а које је повучено из употребе пре десет година.

"Гепард" је "ефикасан против беспилотних летелица, као и против крстарећих ракета", рекао је портпарол украјинских ваздухопловних снага Јуриј Ихнат.

Међутим, ту ефикасност прети да наруши недостатак муниције за ово немачко старо војно возило. Меци за "гепарда" углавном се производе у Швајцарској, а тамошња влада је одбила да изда потребне дозволе за извоз муниције будући да жели да задржи свој неутрални статус.

Недостатак домаћих индустријских капацитета представља озбиљан проблем западним владама од почетка руско-украјинског сукоба. Зато САД и њихови европски савезници ужурбано раде на оживљавању оружја из старих залиха, те разматрају начине како да удруже своје ресурсе будући да рат у Украјини наставља да празни војна складишта земаља чланица НАТО-а.

У Вашингтону су почели разговори иза затворених врата о извлачењу муниције из доба Хладног рата и њеној надоградњи за потребе Кијева, пише "Политико". Један програм је већ почео, а укључује пројектиле за одавно пензионисане ХАВК системе противваздушне одбране америчке производње који би требало да се оспособе и пошаљу на фронт.

Ракете за ХАВК биле би упарене с неколико лансера које је Шпанија обећала Украјини. ХАВК се и даље користи у Европи и другде, али га је америчка војска повукла из употребе почетком 1990-их у корист система "патриот", што значи да ракета у америчким складиштима нема много.

Деведесетих година прошлог века широм НАТО-а бројно наоружање је повлачено из употребе као последица мање производње оружја а у светлу распада Совјетског Савеза и нестанка источне претње миру.

image