Свет

"Политико": Немачки тенкови су "капут"

Стање борбених возила Бундесвера је катастрофално, "пуме" опасније за војнике Немачке, него за противнике
"Политико": Немачки тенкови су "капут"Getty © Photo by Morris MacMatzen/Getty Images

Када немачки канцелар Олаф Шолц тврди да тенкове не испоручује Украјини не би ли избегао ескалацију сукоба са Русијом, заборавља да помене  да је разлог и то што су немачки тенкови- "капут".

Једини који нечему и вреде јесу, како преноси "Политико", баш они које су Украјинци тражили, а нису их добили- а то су "мардер" из седамдесетих и немачки главни борбени тенк, познат као Леопард II.

Што се тиче "пума" које су опремљене различитим системима наоружања, између осталог и топом од 30 милиметара који може (бар у теорији) да у минути испали на стотине метака- оне су сад буквално опасније за немачке него противничке војнике- младићи су из једног од тих тенкова морали да побегну након што су му се запалиле жице.

Током вежбе за припрему тенковске бригаде Будесвера за укључивање у НАТО снаге "високе спремности", свих 18 савремених немачких борбених возила пешадије је на немачко разочарење омануло. 

Када се за ово прочуло, односно када је процурео мејл упућен шефу оружаних снага Бундесвера у коме се један генерал жали на жалосно стање пешадијских борбених возила своје дивизије, немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт сазвала је хитан састанак.

Проблеми са опремом Бундесвера нису новост, подсећа "Политико", који додаје да је због лоше опреме Немачка постала ругло НАТО-а.

Прошло је скоро годину дана откако је Шолц прогласио прекретницу у немачкој стратешкој перспективи коју је покренула руска специјална војна операција у Украјини.

Влада је формирала "посебан фонд" од 100 милијарди евра за опрему Бундесвера, а Министарство одбране је прошле недеље потписало прве уговоре, укључујући наруџбеницу за америчке ловце Ф-35, за чију ће испорука, како наводе, бити потребне године.

image