Свет

РТ Балкан истражује: Ко пребацује џихадисте из Сирије у Украјину?

Међу онима који се боре против руске војске је и озлоглашени терориста из Чеченије који је учествовао у покушају рушења сиријског режима

Пре неколико дана, Министарство одбране Украјине похвалило се на Твитеру да се "чеченски добровољци" у оквиру легије странаца боре на страни украјинске војске против руских трупа. 

"Међу добровољцима је Абдул Хаким, херој ичкеријског народа. Чеченска дивизија се тренутно бори против руских окупатора у Бахмуту", пише у објави од 7. јануара.

Наводни херој чијом се подршком Кијев хвали заправо је џихадиста Абдул Хаким ел Шишани, који је на исток Европе стигао из Сирије где је постао познат као учесник у грађанском рату и покушају рушења Башара ел Асада с власти.

Борбе у Сирији Ел Шишани је морао да обустави 2017. године услед унутрашњих проблема и неслагања у његовој групи "Аджнад ел Кавказ" (Војници Кавказа) која је наводно требало да представља независни џамат који се бори против сиријских власти подржаних од стране Кремља.

Он је у јулу прошле године основао Одвојени батаљон за специјалне намене (ОБОН) који се бори раме уз раме са Оружаним снагама Украјине, што је уједно и четврти чеченски батаљон који је стао на страну Кијева.

Приликом доласка у Украјину поручио је да ће се борити докле год то буде било потребно, а према појединим наводима, он је Украјину посећивао још од 2014. године. 

У Русији је проглашен за терористу, као и његова организација, а чеченски лидер Рамзан Кадиров понудио је милион долара за информацију о његовој локацији.

И даље није познато како је Ел Шишани из Сирије стигао на исток Европе. Ипак, оно што се зна јесте да су га на том путу, крајем прошле године, задржале турске власти због сумње да је извршио кривично дело са елементима принуде, али је убрзо пуштен на слободу, објавила је недавно француска телевизија "Франс 24".

Џихадисти - стратешки савезници Запада

Присуство џихадиста у сукобу на тлу Европе занимљиво је из више разлога, а појава Ел Шишанија може се повезати и са дугогодишњим ратом у Сирији где су управо џихадисти одиграли важну улогу.

У извештају Одбрамбене обавештајне агенције Пентагона из 2012. године наводи се да Запад, земље Персијског залива и Турска подржавају сиријску опозицију, док Русија, Кина и Иран подржавају режим Башара ел Асада.

Салафисти, "Муслиманска браћа" и Ал Каида су ти који воде побуну у Сирији, стоји у документу, а Ал Каида је опозицију подржала, не само идеолошки, већ и преко медија зато што су у Асадовом режиму видели "секуларну" власт која крши права Сунита.

Оно што је посебно занимљиво у поверљивом документу, чију је декласификацију затражила америчка група "Џудишал воч" у складу са Законом о слободном приступу информацијама, јесте експлицитно признање Американаца да подржавају опозиционе снаге у Сирији, уједно и Ал Каиду коју је само деценију раније Вашингтон оптужио за терористички напад 11. септембра 2001. године.

У извештају се признаје и да Запад, земље Персијског залива и Турска подржавају формирање екстремне салафистичке власти на истоку Сирије како би се ослабио Асадов режим. 

Амерички обавештајци су те 2012. године предвидели раст Исламске Државе (ИСИС), али уместо да терористичку организацију моментално означе као непријатеља, извештај показује да је Вашингтон у исламистима видео стратешког партнера за рушење власти у Сирији.

Овај документ заправо представља потврду највиших обавештајних кругова САД да су западне владе покушале да употребе ИСИС као средство за смену непожељне власти у Сирији.

Управо због тога, легитимно постаје и питање да ли су западни обавештајци ти који су помогли Ел Шишанију да стигне у Украјину и да ли Запад сада у џихадистима види "стратешког" партнера за борбу против Русије.

Чак и без података о томе на који начин су стигли на исток Европе, са сигурношћу се може закључити да џихадисти нису ти који, уз Украјину, бране и "европске демократске вредности", како то истичу у Кијеву и осталим европским престоницама. 

Крајем прошле године, британска телевизија "Скај њуз" објавила је репортажу из Бахмута где је њихов новинар разговарао са Чеченима који су формирали батаљоне за борбу против руских трупа.

"Русија мора да изгуби. Уколико данас не одбранимо Украјину, сви ће изгубити", поручио је један од њих.

Он је позвао Запад да повећа војну помоћ коју шаље Украјинцима, али и да не прихвата преговоре са руским председником Владимиром Путином.

"Чак и када прихвате преговоре и потпишу одређена документа, они их не поштују, већ се понашају као издајници", поручио је он, мислећи на Русију, а не на Украјину због чијег кршења споразума из Минска је и покренута специјална војна операција.

image