Свет

Светски економски форум: Високи трошкови живота су главни ризик за глобалну економију

Највеће дугорочне претње остају везане за климу, наводи се у Извештају о глобалним ризицима у којем се упозорава да ако владе погрешно поступе у вези са тренутном кризом, ризикују да створе друштвене проблеме без преседана
Светски економски форум: Високи трошкови живота су главни ризик за глобалну економијуwww.globallookpress.com © Piyas Biswas/Keystone Press Agency

Претња од рецесије, криза трошкова живота и растућих дугова доминираће глобалном економијом у наредне две године, док се свет бори са последицама пандемије и сукоба у Украјини, показало је истраживање Светског економског форума.

У Извештају о глобалним ризицима, који је годишње испитивање 1.200 професионалаца из владе, бизниса и цивилног друштва, наводи се да неће бити предаха док се земље боре са енергетском, инфлационом, прехрамбеном и безбедносном кризом.

Скоро седам од 10 испитаника сматра да ће блиски период бити окарактерисан нестабилним економијама и вишеструким шоковима, док се петина њих плаши "катастрофалних исхода" у року од једне деценије.

Најнепосреднији ризик је криза трошкова живота, док највеће дугорочне претње остају везане за климу, показало је истраживање Светског економског форума (СЕФ). Генерална директорка СЕФ Садија Захиди забринута је да би свет могао да уђе у зачарани круг.

"Врло мало лидера у данашњој генерацији прошло је кроз ове врсте традиционалних ризика у вези са храном и енергентима, док се истовремено боре са оним што долази у смислу дуга, са оним што долази у смислу климе. Биће нам потребна нова врста вођства које је много агилније", рекла је Захиди "Блумбергу".

Следеће недеље, Светски економски форум ће одржати годишњи састанак у Давосу, у Швајцарској, где ће пословна, политичка и академска елита размотрити планове за ову годину.

Скуп је организован у тренутку када је инфлација у многим напредним економијама достигла 40-годишње рекорде, са каматним стопама које су далеко више него што је било ко предвиђао пре 12 месеци.

У извештају се позива на глобалну сарадњу и упозорава да ако владе погрешно поступе у вези са тренутном кризом, "ризикују да створе друштвене проблеме без преседана, јер улагања у здравство, образовање и економски развој нестају, додатно нарушавајући друштвену кохезију".

Повећање војних издатака могло би да смањи подршку угроженим домаћинствима, остављајући неке земље у сталној кризи и умањујући хитну потребу за решавањем климатских промена и губитка биодиверзитета.

У најгорем случају, "геоекономски рат" би могао да се претвори у ремилитаризацију. Геополитичка ривалства ће вероватно повећати економска ограничења и погоршати и краткорочне и дугорочне ризике, наводи се у извештају и додаје да земље морају да раде заједно.

"У овој већ токсичној мешавини познатих и растућих глобалних ризика, нови шок, од новог војног сукоба до новог вируса, могао би да постане неиздржив", навела је Захиди. "Клима и људски развој стога морају бити у средишту забринутости глобалних лидера како би се повећала отпорност на будуће шокове."

Питања животне средине су доминирала међу дугорочним ризицима током протеклих година, заузимајући прва три места у сваком извештају у последњих пола деценије.

У извештају СЕФ се такође упозорава да би свет могао да се суочи са периодом "поликризе", где интеракција кластера ризика изазива све веће проблеме у будућности. Једна таква претња могла би да потиче од супарништва у ресурсима док се земље такмиче за природне ресурсе, укључујући храну, воду и енергенте.

image