Економија

Финансијски експерти: Тржишта поново потцењују инфлацију и раст каматних стопа

Инфлација ће бити на нивоу из 70-тих, упозоравају финансијски стручњаци
Финансијски експерти: Тржишта поново потцењују инфлацију и раст каматних стопаwww.globallookpress.com © Wang Ying/XinHua

Неки од највећих светских менаџера средстава као што су "БлекРок", "Фиделити инвестмент" и "Кармињак" упозоравају да тржишта потцењују и инфлацију и врхунац подизања каматних стопа у Америци, баш као што су то урадили пре годину дана.

Како подсећа "Блумберг", пре годину дана Волстрит је скоро једногласно потценио путању инфлације. Глобалне акције су изгубиле 18 билиона долара, док је америчко тржиште акција доживело најгору годину у историји.

Упркос томе, чини се да лекција није научена, јер Американци опет очекују да ће инфлација ове године бити релативно питома и пасти до циља Федералних резерви од два одсто у року од годину дана, док се тржишта новца кладе да ће централна банка почети да смањује стопе.

То значи још једну "бруталну" годину за тржишта јер ће недостатак радне снаге вероватно подстаћи инфлацију на стопу много вишу од очекиване, упозорава Фредерику Леру, члану инвестиционог комитета француског менаџера имовине "Кармињак".

"Инфлација је ту да остане", рекао је Леру "Блумбергу". "Након кризе, централни банкари су мислили да могу да одлучују о висини каматних стопа. У протекле две године схватили су да не могу: али инфлација може."

Он је рекао да је једна од највећих грешака данас погрешно очекивање да ће инфлација пасти на 2,5 одсто следеће године, пре него што је додао да свет улази у макроекономски циклус који се може упоредити са периодом од 1966. до 1980. године. То је, наводи "Блумберг", био период енергетских шокова који су довели до тода да је инфлација у САД у два наврата била двоцифрена.

"Морамо да живимо у веома другачијем окружењу него раније", рекао је Леру. Злато, јапанске акције и поуздане, стабилне компаније ће се вратити на велика врата јер централне банке неће бити спремне да наносе превише бола.

"У једном тренутку тржиште ће морати да схвати да долази још повећања стопа", рекао је он.

Званичници Фед-а су прошле седмице поновили да неће брзо мењати своју политику, а слично је рекаои главни економиста Европске централне банке Филип Лејн који је навео да ће притисци на цене остати високи, чак и ако повећани трошкови енергената мало падну.

Аналитичари "БлекРоковог" Инвестиционог института такође сматрају да је висока инфлација ту да остане и не очекују да ће рецесија подстаћи Фед да смањи стопе. Уместо тога, они очекују да ће Фед спорије дизати каматне стопе како економско успоравање буде све очигледније, чак и ако инфлација остане изнад циљаних два одсто.

"Мало је вероватно да ће централне банке прискочити у помоћ брзим смањењем каматних стопа у рецесијама које су они изазвали како би инфлацију свели на циљеве политике. Ако ништа друго, референтне стопе могу остати више дуже него што то тржиште очекује", поручили су "БлекРокови" аналитичари.

Директор компаније "Фиделити инвестментс" Јуриен Тимер рекао је за "Блумберг" да инфлација остаје кључни ризик за тржишта јер је Фед више пута јасно ставио до знања да жели да достигне циљ од два одсто.

Немају сви инвестициони фондови овако песимистично мишљење. Холандски менаџер имовине "Робеко" који управља са 246 милијарди евра имовине, сматра да ће 2023. бити достигнут врхунац за каматне стопе, вредност долара и инфлацију.

image