Свет

Шта се десило са Аном Волш?

Последњи пут је виђена 1. јануара, а полиција је ухапсила њеног супруга Брајана Волша због давања лажних информација током истраге
Шта се десило са Аном Волш?© Greg Derr/The Patriot Ledger via AP, Pool

Где је Ана Волш, питање је које заокупља српску и америчку јавност више од десет дана.

Мајка троје деце, рођена и одрасла у Београду, живела је у САД од 2005. године, а последњи пут је виђена у раним јутарњим часовима 1. јануара ове године, потврђено је у полицији. Требало је да оде на аеродром "Логан" у Бостону, одакле је хватала лет за Вашингтон, у коме је радила у агенцији за некретнине.

На аеродром никад није стигла. Локални шеф полиције је рекао да немају ни потврду да је ушла у возило које је требало да је одвезе до аеродрома.

Иако је иначе веома активна на друштвеним мрежама, полиција каже да није користила свој мобилни телефон од Нове године.

"Tренутно покушавамo да је лоцирамо. Ако јој је потребан само мали одмор или пауза, само тражимо да она позове. Све што је потребно је телефонски позив да нас обавести да је добро", рекао је шеф полиције Вилијам Квигли.

Ана Волш, девојачко презиме Љубичић, рођена је и одрасла у Београду, а 2005. је отишла у Сједињене Америчке Државе, где се удала за Брајана Волша. Она је у децембру била у Београду, где се видела са породицом и пријатељима.

Њено троје деце, од којих најстарије има шест, а најмлађе две године, тренутно су под надзором социјалне службе. 

Полицијска истрага

Иако је последњи пут виђена 1. јануара, њен нестанак је пријављен тек 4. јануара, истовремено од стране њеног мужа и њеног послодавца у Вашингтону, потврђено је у полицији. 

Одмах на почетку истраге је претражена породична кућа, али и кућа коју су Волшови купили у Вашингтону.

У подруму породичне куће пронађени су крв и крвави нож, а истражитељи су 9. јануара претражили и околину стана у Пибодију, у којем живи мајка Брајана Волша, Дајана. 

"Претрага спроведена јуче северно од Бостона довела је до прикупљања бројних предмета који ће сада бити предмет обраде и тестирања како би се утврдило да ли имају доказну вредност за ову истрагу", рекао је портпарол Морисија Дејвид Трауб, додајући да никакви детаљи о тим предметима неће бити откривени у овом тренутку, док медији наводе да су пронађени тестера и крвави пешкири. 

Полиција у Кохасету (држава Масачусетс), у коме Волшови живе, објавила је последње саопштење везано за овај случај 8. јануара, у коме наводе да је 46-годишњи Брајан Волш у притвору, јер се верује да је "давао полицији погрешне информације у истрази", али додају да се истрага наставља.

Бостонски медији извештавају са саслушања Брајану Волшу да су над­зор­не ка­ме­ре у про­дав­ни­ци кућ­них по­треп­шти­на по­ка­за­ле да је Бра­јан Волш 2. ја­ну­а­ра ку­пио тра­ке, селотејп и сред­ства за чи­шће­ње у вред­но­сти од 450 до­ла­ра, иако је полицији рекао да је ишао "да купи сину сладолед".

Дан раније 7. јануара завршена је истрага војске и полиције на терену, наводи се у заједничком саопштењу полиције Кохасета и Државне полиције Масачусетса. Двадесет војника из Специјалног тима за хитне случајеве, специјализоване јединице обучене за операције трагања и спасавања, три тима К9, као и хеликоптерске полицијске јединице претраживали су шумовити терен у близини куће Волшових, али без резултата. Рониоци су такође претраживали мали поток и базен, такође безуспешно.

"Потрага на терену се неће наставити осим ако полиција не открије нове информације које то оправдавају", наводи се у саопштењу, уз додатак да се наставља истрага дететктива и полицајаца. 

Брајан Волш - "диван човек" или "социопата"

Медији су се убрзо сконцентрисали на причу о Брајану Волшу, мужу Ане Волш, па су тако извештавали да је, наводно, имао финансијских проблема и проблематичан однос са оцем, након што је узео стотине хиљада долара од продаје очеве куће. 

Си-Ен-Ен је пренео наводе из судских докумената везано за спор око наследства Брајановог оца, где неколико укључених страна описује Брајана као "социопату", "насилног" и "особу која није од поверења". 

Према писању "Фокс њуз диџитала", Анина мајка Миланка Љубичић добила је поруку од ћерке 25. децембра, у којој је писало "Мама, молим те, дођи сутра" и да јој то говори да је постојао велики проблем. 

Анина мајка је америчком медију рекла да је ћерка била фрустрирана што је морала да живи сама у Вашингтону, док је муж био са троје деце у Бостону. Они наводе да Брајан Волш није смео да путује јер чека суђење због оптужби за три преваре са уметничким делима, за шта је, додају, Волш признао кривицу. 

Једна од Аниних рођака Елизабета Јовичић изјавила је за "НБС10 Бостон" да је са Аном разговарала недељу дана пре него што је нестала, и да је све изгледало у реду. Она је додала да је цела породица у шоку зато што је Брајан у притвору, јер је "диван човек", али да је Анина мајка веома забринута.

image