Свет

Русија ослободила ветерана америчке морнарице

Тејлор Дадли је у био у притвору од прошле године, а америчка администрација никад није тврдила да је он "противправно лишен слободе"
Русија ослободила ветерана америчке морнарицеwww.globallookpress.com © Evgeny Sinitsyn

Русија је ослободила ветерана морнарице Тејлора Дадлија који је од априла прошле године био у притвору у Калињинграду, руској енклави између Пољске и Литваније, саопштио је портпарол његове породице, што је други пут за нешто више од месец дана да је неки амерички држављанин пуштен из руског притвора. 

Дадли је био у притвору девет месеци, рекао је портпарол Џонатан Франкс, мада су за његов случај углавном знали само његова породица, заступници и запослени у америчкој влади, пише "Њујорк тајмс". 

Он је путовао по Европи, између осталог је кренуо у Пољску да присуствује музичком фестивалу, рекао је портпарол, додавши да је "у неком тренутку прешао руску границу" у Калињинграду. Лист наводи да је "остало нејасно по којим оптужбама је задржан".

Дадлија су у Пољској дочекали званичник америчке амбасаде у Варшави и Бил Ричардсон, бивши конгресмен и гувернер Новог Мексика који је специјализован за преговоре о ослобађању Американаца заточених у иностранству.

"Важно је да су, упркос тренутним односима наше две земље, руске власти учиниле праву ствар ослобађајући Тејлора", рекао је Ричардсон у саопштењу. Он је навео да је шест месеци "дискретно" радио на овом питању, заједно са Дадлијевом породицом, америчким Стејт департментом и бизнисменом блиским председнику Русије Владимиру Путину.

Остајемо забринути за Пола Вилана

Један званичник Беле куће приписао је заслуге за овај догађај америчким амбасадама у Варшави и Москви и додао да, из обзира према приватности породице, администрација неће износити више детаља.

Амерички званичници нису објавили Дадлијев случај, нити га прогласили "противправно лишеним слободе", као што је случај са осталима који су били у притвору у Русији након 24. фебруара, укључујући кошаркашицу Британи Грајнер и бившег маринца Пола Вилана, подсећа амерички лист. 

Грајнерова је ослобођена 8. децембра у замену за Виктора Бута, који је у САД служио затворску казну због наводне трговине оружјем. Пол Вилан је и даље у затвору због оптужби за шпијунажу, које и он и америчка влада поричу. 

Ричардсон је у изјави рекао да "док славимо Тејлоров безбедан повратак, остајемо веома забринути за Пола Вилана и настављамо да радимо на његовом безбедном повратку, као што смо то чинили последње четири године".

Није реч о размени

Ричардсонов портпарол је потврдио да у овом случају није реч ни о каквој размени са Русијом. 

Ни америчком листу није јасно "шта би САД могле да понуде Русији у замену за Дадлијеву слободу".  

Франкс је изјавио да је "током прошле године, наш тим путовао у Москву и регион више пута, повезујући се са нашим руским колегама и каналима".

И он и Ричардсон су део заслуга приписали фондацији коју воде амерички предузетник Стив Мензис и Виталиј Прус, бизнисмен из Њујорка који је повезан са Русијом.

image