Свет

Британски шпијуни формирају терористичку војску у Украјини

Процурела документа откривају да је сврха ангажовања тајне украјинске војске напад на руске циљеве на Криму
Британски шпијуни формирају терористичку војску у Украјини© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Документа до којих је дошао "Грејзон" откривају споразум британских војнообавештајних оперативаца са Службом безбедности Украјине (СБУ), огранком у Одеси, да организују и обуче тајну украјинску "партизанску" војску са задатком да напада руске циљеве на Криму.

Њихови планови предвиђају да тајна војска спроведе диверзантске и извиђачке операције усмерене на Крим у име СБУ – управо онакве које су се дешавале протеклих недеља, попут напада дроном брода руске црноморске флоте у луци Севастопољ.

"Грејзон" је раније објавио да је иста група војнообавештајних оперативаца одговорна за израду планова за дизање у ваздух Керчког моста на Криму. Нацрти су настали на захтев Криса Донелија, британског војнообавештајног оперативца најпознатијег по томе што је осмислио тајни програм информационог ратовања који финансира Форин офис. Премда се ограђују од директне везе овог напада и Донелија, тврде да догађаји указују на стратегије наведене у документима до којих је овај портал дошао.

"Грејзон" објављује да је Донели кроз приватну транснационалну мрежу војних званичника, законодаваца и обавештајних службеника обезбедио ресурсе неопходне за обуку тајног диверзантског батаљона за напад на руске циљеве на Криму. Такође, да овај британско-украјински подухват финансира (неименован) политички утицајан украјински олигарх.

Процурела документа показују да је приватна британска војна компанија "Превејл партнерс" добила уговор да регрутује и обучава тајне украјинске борце. "Превејл" су основали ветерани специјалних снага, укључујући бившег бригадира краљевских маринаца и команданта специјалне службе чамаца Џастина Хеџиса. Седиште компаније налази се недалеко од "РМ Хамвортија", елитног британског војног центра за обуку.

Програм је производ тајног лобирања које су неколико месеци водили Донели, ветеран МИ6 Гај Спиндлер и Аудријус Буткевичијус, бивши министар одбране Литваније с дугогодишњим везама са украјинским безбедносним, војним и обавештајним апаратом.

image