Свет

САД ће требати године да надокнади муницију послату Украјини

Америка шаље око 1.000 артиљеријских граната "екскалибур" месечно, што је истоветно обиму годишње производње овог комада наоружања
САД ће требати године да надокнади муницију послату Украјиниwww.globallookpress.com © © IMAGO/Andreas Beil

Сједињене Америчке Државе послале су Украјини милион комада муниције од 155 милиметара за хаубице, а да би то надокнадиле у својим војним складиштима, према проценама, биће им потребно пет година.

Према извештају тинк-тенк организације "Си-Ес-Ај-ЕС" да би се надокнадили преносиви ракетни системи "џавелин" и "стингер" послати Кијеву биће потребно шест до осам година.

САД испоручује Украјини и прецизно навођене артиљеријске гранате "екскалибур", а до сада их је послато 5.200. Америка шаље око 1.000 "екскалибура" месечно, а управо толико износи и обим годишње производње овог комада наоружања.

Да се допуне складишта испражњена због помоћи Кијеву "док год буде требало", како је то својевремено рекао председник САД Џо Бајден, што се "ескалибура" тиче биће потребно до седам година, процењује се у тексту.

"Због тога се поставља питање могу ли Американци да воде следећи рат против противника као што је Кина а да не остану без муниције", сумира се у чланку на порталу "1945", који је анализирао податке из извештаја.

Америка је, такође, Кијеву испоручила и преносиве ракетне системе, 8.500 противтенковских "џавелин", као и 1.600 противваздушних "стингер".

У извештају се наводи да Украјинци дневно потроше 4.700 комада муниције, односно око 143.000 месечно, као и да је вероватно време да се амерички савезници више укључе у помоћ украјинској војсци.

То би могла бити Јужна Кореја, која има велику артиљеријску војну моћ. САД је потписала у новембру уговор о куповини 100.000 комада муниције од Јужне Кореје, али Украјина би ту количину могла брзо да потроши.

Подсећа се и да је САД послала Украјини хаубице М777 у априлу, а да је недавно одобрена испорука "паладина" који се у тексту назива драгуљем америчке артиљерије.

Цититрају се и речи званичника Пентагона и војске који уверавају да је све под контролом.

"Нећемо ићи испод онога што су наше потребе како бисмо били војно спремни", рекао је бригадни генерал Пет Рајдер.

image