Свет

РТ Балкан истражује: Како је инвестициони гигант "БлекРок" постао скривени власник Украјине

Један од скривених мотива за тврдоглаво инсистирање Запада на продужењу украјинског конфликта могао би да буде - екстрапрофит највећег инвестиционог фонда на свету
РТ Балкан истражује: Како је инвестициони гигант "БлекРок" постао скривени власник Украјинеwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off/Keystone Press Agency

Као што је РТ Балкан раније пренео, украјински председник Владимир Зеленски договорио се крајем прошле године са Ларијем Финком, извршним директором "БлекРока", да амерички инвестициони гигант преузме контролу над Украјинским фондом за опоравак и "помогне" у послератној реконструкцији земље.

Тим "БлекРока" ће тако, у сарадњи са украјинским руководством, координисати "напоре" свих потенцијалних инвеститора и каналисаће ту "помоћ" у секторе украјинске економије за које они процене да су најважнији и најпогођенији.

Да би ситуација била јасна важно је напоменути да "БлекРок", који управља имовином у вредности од 10 хиљада милијарди долара (10 билиона долара), није хуманитарна организација већ највећи менаџер имовине на свету и мултинационална компанија којој је зарада главни (и једини) циљ. Што практично значи да ће, "помажући" Украјини, заправо - профитирати.

Штавише, Ерик ван Ностранд, један од директора у "БлекРоку", у августу прошле године постао је виши саветник у америчком министарству финансија, непосредно задужен за обликовање економске политике Бајденове администрације према Русији и Украјини.

Још један детаљ привлачи пажњу. Од почетка руске специјалне војне операције, украјинске обвезнице деноминиране у доларима, које су издате у оквиру реструктурирања дуга 2015. године, продавале су се за 25 одсто вредности, што практично значи да би, ако Украјина настави да отплаћује дуг, у чему јој новим кредитима "помажу" САД и финансијске институције под контролом Вашингтона, западне банке и хеџ фондови које су власници тог дуга могли би да остваре профит од невероватних 300 одсто!

Уз то, "БлекРок" је највећи појединачни власник акција у водећим компанијама за производњу оружја укључујући "Локхид Мартин", "Боинг", "Рајетон", "Нортроп Граман", "Џенерал динамикс" које убиру огроман профит од сукоба у Украјини.

Вредност акција већине ових компанија - које Кијев снабдевају оружјем и муницијом - прошле године је у просеку порасла 30-ак одсто, доносећи својим власницима милијарде долара екстрапрофита.

Другим речима, инвестициони гигант не само да ће профитирати од реконструкције Украјине "управљањем" помоћи и усмеравањем милијарди тамо где су "најпотребније", и то уз помоћ свог директора који је запослен на одговарајућој позицији у америчком министарству финансија, већ зарађује и током самог сукоба захваљујући милијардама долара које се, под кринком "заштите демократије", слањем војне помоћи сливају у амерички војно-индустријски комплекс.

Силна подршка коју САД (и "БлекРок") пружају Украјини и инсистирање да "истрају", на крају изгледа да нема толико везе са заштитом од "бруталне руске инвазије" колико са милијардама које се сливају у џепове произвођача оружја, инвестиционих фондова, политичара - а треба се сетити и власника пропале крипто берзе FTX Сема Банкмана-Фрида који је кроз "инвестиције" у Украјину опрао милијарде долара за Демократску партију.

Како год да се конфликт на крају заврши, "БлекРок" ће профитирати. И то масно.

image