Свет

Немири у Немачкој због угља: Повређено више од 70 полицајаца

Хиљаде демонстраната противи се евакуацији села Луцерат и рушењу зграда које ће омогућити енергетској компанији "РВЕ" да копа лигнит који се налази у том подручју; Грета Тунберг узалуд долазила
Немири у Немачкој због угља: Повређено више од 70 полицајацаGetty © Sean Gallup / Staff

Више од 70 немачких полицајаца повређено је у протестима за време евакуације села Луцерат, која траје од среде, због намере енергетске компаније да на том простору копа лигнит.

Повреде су само делимично последица насиља демонстраната, јер су неки од полицајаца, између осталог, уврнули чланке у блатњавој земљи, а има и повређених демонстраната, преносе немачки медији. 

Село Луцерат у близини Келна биће евакуисано како би неколико зграда у том насељу било срушено, што ће омогућити енергетској компанији "РВЕ" да копа лигнит који се налази у земљишту на том подручју, а против чега је на хиљаде људи ове седмице протестовало, након чега је дошло до сукоба са полицијом.

Полиција је раније саопштила да су демонстранти, међу којима су многи носили маске и фантомке, бацали каменице и Молотовљеве коктеле.

Немачким демонстрантима се претходног дана придружила и климатска активисткиња Грета Тунберг.

"Немачка се тренутно заиста срамоти", рекла је Тунбергова и додала да је сила коју полицајци примењују против "еко-герилаца" нечувена.

Демонстранти су се окупили након што је регионални суд у понедељак потврдио ранију пресуду о томе да се испразни село, чије земљиште и некретнине сада припадају РВЕ.

"Франкфуртер" преноси да је од почетка евакуације Луцерата покренуто око 150 кривичних поступака против демонстраната, а они се терете за пружање отпора полицији, наношење физичких повреда и нарушавање јавног реда и мира.

Портпаролка покрета "Луцерат Лебен", који је организатор протеста, рекла је да је у сукобу са полицијом било двоцифреног, а можда и троцифреног броја повређених демонстраната.

''Неки од њих су и тешко повређени. Повреде су нанете бибер спрејом, пендрецима и нападима полиције песницама, било је доста случајева повреда главе, тако да полиција није само појединце ударала у главу, већ је то чинила генерално'', навела ја она.

Полиција је данас саопштила да ће у току дана наставити са евакуацијом Луцерата, а према речима полицајаца, једноцифрен број активиста се и даље налази у селу.

image