Свет

Немачка: Најгори нереди у имигрантским четвртима

Ова тенденција присутна је у свим великим градовима, увек у "запуштеним" срединама. Развиле су се читаве поткултуре "отпадника"
Немачка: Најгори нереди  у имигрантским четвртимаwww.globallookpress.com © Fabian Sommer

Након нереда у Немачкој током новогодишње ноћи, када су нападачи ватрометима гађали ватрогасце и полицајце, више нико не крије да су се најгори инциденти дешавали пре свега у четвртима са бројним имигрантским становништвом, пише "Цајт".

"У Немачкој живе људи који су изгубили свако поштовање према систему, ако су га икада и имали, а то показују с невероватном дозом неустрашивости", истиче немачки лист.

Полиција је саопштила да је међу 145 ухапшених у Берлину било само 45 немачких држављана док су остали из 18 различитих земаља. Најбројнији су били Авганистанци (27) и Сиријци (21). Осумњичени су у међувремену пуштени из притвора, а још се не зна колико ће оптужница бити подигнуто.

Службеница задужена за интеграцију у берлинској четврти Нојкелн, Гинер Балчи, истакла је да се иза свега крије једноставан рефлекс: делује се по принципу – припадници снага реда и мира раде за државу, а ми смо против ње.

"Ова тенденција присутна је у свим великим градовима, увек у запуштеним срединама. Развиле су се читаве поткултуре отпадника", изјавила је она за немачки магазин "Шпигл".

Балчијева је прецизирала да су у питању "губитници" који глуме "гангстере", а нападима на полицију желе да утврде свој имиџ на улици.

Да је ситуација таква широм Немачке потврдила је и градоначелница Берлина Франциска Гифај.

"Ови проблеми су присутни у многим немачким градовима. С једне стране морамо доследно да делујемо против кривичних дела, а с друге стране морамо да сагледамо шта треба да се уради на тему интеграције, најпре у омладинском и школском миљеу. Нема једноставних одговора. Забрана пиротехнике неће ништа решити", изјавила је она за "РББ инфорадио" и додала да ће организовати скуп посвећен насиљу међу младима.

Забрињавају и подаци Фондације Фридрих Еберт који показују да чак 73,5 одсто испитаних Немаца не верује да политичари брину о обичним људима и њиховим потребама.

Током новогодишње ноћи нереди су забележени у Берлину, Бону, Есену, Хагену, Хамбургу.  У западној покрајини Северној Рајни – Вестфалији повређено је више од 40 службених лица, а приведено 250 људи.

image