Свет

ЕУ: Неприхватљиво насиље против лица из Србије мотивисано мржњом

Амбасада Немачке у БиХ такође се огласила поводом инцидента и поручила да очекује да власти разјасне чињенице у вези са нападом на Србе
ЕУ: Неприхватљиво насиље против лица из Србије мотивисано мржњомGetty © Sean Gallup/Getty Images

Инциденти на међународном фудбалском турниру на Илиџи представљају дела насиља мотивисаног мржњом, а говор мржње је неприхватљив у демократском друштву, одговор је Делегације ЕУ на питање да коментаришу напад на групу родитеља младих фудбалера из Србије, у којем је једно лице задобило повреде ножем.

"Похваљујемо брзу реакцију органа за спровођење закона Кантона Сарајево у одговору на инциденте, као и адекватне кораке јавних званичника у спречавању даље ескалације ситуације", наведено је у одговору за Срну.

Подсетимо, напад на родитеље младих фудбалера фудбалског клуба "Звездара" из Београда, који су учествовали на међународном турниру, догодио се у суботу, 14. јануара, у једном хотелу на Илиџи и том приликом је један Београђанин повређен ножем.

На истом турниру група деце из Хрватске, иначе чланице ЕУ, скандирала је "убиј Србина" за време утакмице против српских вршњака.

Сарајевска полиција ухапсила је десет особа због овог напада и они су предати кантоналном Тужилаштву на испитивање. Ухапшени, сви старости од 20 до 28 година, сумњиче се да су починили кривично дело насилничко понашање.

Амбасада Немачке у БиХ такође се огласила поводом инцидента, а за Срну су поручили да очекују да власти у БиХ разјасне чињенице у вези са нападом на Србе и напоменули да осуђују сваки облик насиља.

image