Србија и Балкан

Линта: Напад у Сарајеву резултат системске антисрпске атмосфере у БиХ

Да се овако нешто слично десило у Београду, то би до сада била насловна вест светских медија и већ би се са осудама огласили представници разних амбасада и међународних организација, поручио председник Савеза Срба из региона
Линта: Напад у Сарајеву резултат системске антисрпске атмосфере у БиХGetty © Sean Gallup / Staff

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио, како је навео, ''злочин из мржње групе бошњачких шовиниста'' који су напали бакљама и ножевима родитеље српске деце из ФК Звездара и позвао надлежне органе у Сарајеву да санкционишу организаторе и починиоце у складу са законом.

Једини разлог напада јесте чињеница да су у питању српска деца и њихови родитељи који су дошли из Београда на фудбалски турнир у Сарајево, навео је Линта у саопштењу.

Додао је да је напад резултат систематске антисрпске атмосфере коју у контитуитету креирају бошњачки политичари, који, како наводи, ''готово свакодневно понављају најбезочније лажи да су Србија и Срби извршили агресију на БиХ, да је Сарајево било под опсадом, да су Срби починили геноцид над Бошњацима, а да је Србија била саучесник''.

''Да се овако нешто слично десило у Београду то би до сада била насловна вест светских медија и већ би се са осудама огласили представници разних амбасада и међународних организација. Наведени напад на родитеље српске деце и бројне друге чињенице потврђују да Сарајево није отворен и толерантан град за Србе. Многи знаменити Срби су протерани из назива сарајевских улица, а уместо њих стоје имена познатих муслиманских фашиста и злочинаца'', наводи Линта.

У Сарајеву су, додаје Линта, постављене србомрзачке табле на згради Градског већа и на другим местима на којима пише да су Срби "агресори и злочинци".

''Ученике основних и средњих школа у Кантону Сарајеву, али и у другим кантонима, од малена уче да мрзе Србе јер изучавају на часовима бруталне измишљотине о српској агресији, опсади Сарајева и геноциду у Сребреници. С друге стране, ученици у Кантону Сарајеву не изучавају чињенице о масовном страдању и протеривању Срба из главног града БиХ'', истакао је он.

Линта је истакао и да је нападу на родитеље српске деце претходио трагичан инцидент када је група осмогодишњака из Сплита скандирала србомрзачку поруку "Убиј Србина" за време утакмице против српских вршњака.

''То јасно показује да се родитељи и локална и шира заједница васпитају и образују дјецу у мржњи према Србима. У Хрватској не постоји воља и жеља за суочавање са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу'', поручио је Линта у саопштењу.

image