Свет

Кипар блокира више од 1,5 милијарди евра руске имовине

Приликом обављања било које купопродајне трансакције врши се контрола над имовином и депозитима особа под режимом санкција, рекао је кипарски министар финансија
Кипар блокира више од 1,5 милијарди евра руске имовине© Tanjug/ Petros Karadjias

Кипар је блокирао више од 1,5 милијарди евра имовине која припада држављанама Русије у овој земљи, изјавио је кипарски министар финансија Константинос Петридис.

Он се јавности обратио након извештаја "Си-Би-Њуза", који је цитирајући Петридиса написао да Кипар не поштује антируске санкције. Министар се обратио јер сматра неправедним да се та мала острвска држава и даље приказује као сигурно уточиште за руске олигархе који покушавају да избегну санкције Русији које је увела Европска унија.

"Инсистирајући да је земља напустила своје 'грехе из прошлости' и да је блокирала  готовину и другу имовину повезану са Русијом у вредности од стотину милиона у складу са режимом санкција", преноси АП. 

"Што се тиче санкција, до данас је блокирано око 105 милиона евра депозита у кредитним институцијама, као и око 720 милиона евра средстава инвестиционих компанија регистрованих на Кипру. Такође, конфисковано је још 719 милиона евра средстава која држе пружаоци административних услуга које регулише Кипарска Комисија за хартије од вредности", навео је Петридис у саопштењу.

Према његовим речима, приликом обављања било које купопродајне трансакције врши се контрола над имовином и депозитима особама под режимом санкција.

Како показују резултати истраживања спроведеног у републици крајем 2022. године, већина становника Кипра (58 одсто) не слаже се са приступањем њихове земље санкцијама ЕУ против Русије, уведеним због ситуације око Украјине. Само 36 одсто испитаника изјаснило се у прилог антируским рестриктивним мерама, преноси "Парламентскаја газета".

Руски председник Владимир Путин је крајем октобра на пленарној седници дискусионог клуба "Валдај" рекао да су САД и Запад "угурале" у џеп руске златно-девизне резерве и да су, користећи долар као оружје, Вашингтон и западне земље дискредитовале институцију међународних финансијских резерви.

Раније је први заменик председника комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Чепа рекао да би планови Естоније да конфискује руску имовину могли да погоде Европу.

image