Русија

"Блумберг": Немачка је "отворенa" за заплену замрзнуте руске имовине

Берлин ће наводно конфисковати средства Централне банке Русије уколико буде имао подршку савезника
"Блумберг": Немачка је "отворенa" за заплену замрзнуте руске имовинеGetty © Sean Gallup / Staff

Немачка је "отворена" да заплени и користи замрзнута средства Централне банке Руске Федерације, али, иако се, како преноси "Блумберг", влада те земље наводно залаже за њихово "коришћење за обнову Украјине", став још није званичан будући да чланови кабинета нису једногласни по том питању.

ЕУ и Г7 су у оквиру санкција Русији замрзле око 300 милијарди евра (311 милијарди долара) резерви које припадају руској централној банци, заједно са милијардама имовине у власништву руских бизнисмена.

Шефица немачке дипломатије Аналена Бербок инсистира да бар део замрзнуте руске имовине мора бити заплењен, док је министар финансија Кристијан Линднер забринут да би тај потез могао да створи опасан и правно проблематичан преседан за европске државе и њихове савезнике, рекли су извори за "Блумберг".

Берлин би подржао конфискацију под условом да се реше правна питања и да остале државе ЕУ следе њихов пример, додаје амерички медиј.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен раније је рекла да ће ЕУ "пронаћи легалне начине" да заплени руску имовину.

Како наводи "Блумберг", САД су до сада биле опрезније због забринутости да би конфискација руске имовине оштетила њихову репутацију сигурног уточишта за страну имовину.

Централна Банка Руске Федерације је прошле недеље саопштила су шансе да западне земље врате замрзнуту руску имовину "изузетно ниске", упркос чињеници да она није законски одузета.

image