Свет

Нова шанса за Макрона и Шолца: Сусрет који би требало да омекша затегнуте односе

Тензије између два државника трају још од октобра када је Макрон отказао планирану заједничку конференцију за медије са немачким лидером
Нова шанса за Макрона и Шолца: Сусрет који би требало да омекша затегнуте односеwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон имаће прилику на самиту овог викенда да побољшају своје проблематичне односе будући да деле фрустрацију новим законом који су усвојиле Сједињене Државе и који би могао да им помогне да превазиђу разлике.

Париз и Берлин су последњих месеци били у сукобу око питања одбране, енергетике и финансија, као и око Шолцовог контроверзног пакета од 200 милијарди евра за смањење цена енергената, који је најављен прошле јесени без претходних консултација са Француском.

Тензије су кулминирале када је Макрон отказао планирану заједничку конференцију за медије са немачким лидером у октобру.

Француско-немачки самит, који уједињује оба кабинета, као и групу парламентараца из обе земље биће одржан у недељу у Паризу, усред све већег притиска Кијева да им Запад пошаље оружје. Украјинци желе тенкове, посебно немачке тенкове "леопард 2", али су такође позвали Француску да пошаље тенкове "леклерк".

"Постоје неки велики изазови у сектору одбране и безбедности, посебно када је у питању смањење зависности од Сједињених Држава", рекао је "Политику" Антон Хофрајтер, председник Одбора за европска питања немачког парламента.

Ипак, политичар Зелених, један од коалиционих партнера Шолцових социјалдемократа, такође је нагласио да Париз и Берлин последњих месеци све више налазе заједнички језик када је реч о одговору на амерички пакет зелених субвенција вредан више милијарди долара који је изазвао страх од извлачења инвестиција из Европе.

Након што су се прошлог октобра јавно посвађали, Шолц и Макрон су се сагласили око потребе да одговоре на амерички Закон о смањењу инфлације (ИРА) залагањем за веће субвенције за индустрије ЕУ и лабавија правила о државној помоћи.

"Сарадњу са Француском видим као велику шансу", рекао је Хофрајтер.

Окупљање у недељу се одржава тачно 60 година након потписивања Јелисејског споразума који су Конрад Аденауер и Шарл де Гол потписали 1962. године и тако запечатили помирење између две земље после Другог светског рата. Макрон и Шолц ће одржати заједнички састанак влада у Јелисејској палати, а обратиће се и посланицима на Универзитету Сорбона.

Чинило се да су несугласице између Париза и Берлина последњих месеци појачане очигледним недостатком личног афинитета између двојице лидера.

"Они немају исти темперамент, нити исту историју. Они морају да припитоме сваког", рекао је саветник француске владе после састанка крајем прошле године. Али "што се више виђају, то боље разумеју један другог", додао је он.

Уочи сутрашњег самита, званичник Јелисејске палате указао је да су се односи између Шолца и Макрона побољшали.

"Успели смо да искористимо време да радимо на нашим великим циљевима, да постигнемо најбољи могући импулс, посебно на европској сцени. Тако да мислим да смо сада тамо", рекао је званичник новинарима.

Шантал Копф, немачка посланица Зелених која се бави француско-немачким односима, приметила је да је церемонија у Паризу организована свега неколико дана након што је Француска потписала споразум о партнерству са својим јужним суседом, Шпанијом, који копира многе елементе француско-немачког споразума.

"Ово би требало да видимо као јасан сигнал да Француска жели већу и ближу сарадњу и да такође тражи друге партнере који би преузели водећу улогу у Европи", рекла је Копф али је додала да немачка влада мора јасније и јединственије да дела у доношењу одлука на европском нивоу, како би се координисала са "најближим партнером, Француском".

Француска покушава да убеди свог суседа да подржи њене планове за снажан одговор на амерички закон ИРА, подржи стварање ЕУ фонда и попусти строга правила ЕУ о владиним субвенцијама. У нон пејперу достављеном Европској комисији, Француска је позвала ЕУ да крене напред са "снажном и брзом" стратегијом "направљено у Европи".

Док Шолц и Макрон желе да ЕУ привремено ублажи правила о државним субвенцијама како би се омогућила бржа улагања у стратешке области, Француска такође жели стварање сувереног фонда ЕУ за финансирање инвестиција широм континента. Фонд би се делимично финансирао новцем из постојећих програма. Међутим, Берлин страхује да би то отворило врата већем дугу ЕУ, чему се оштро противи.

Иако формулација заједничког саопштења још није усаглашена, високи немачки званичник је уочи самита био оптимиста: "Чврсто верујем да ћемо имати веома добре резултате који ће створити снажан замах."

Неке потешкоће у последњем тренутку могле би да покваре "распламсавање" француско-немачког пријатељства, пише "Политико". Иако је Јелисејска палата најавила да ће се 300 немачких и француских посланика окупити да саслушају лидере на Сорбони, само 71 француски посланик је потврдио своје присуство, док из Немачке стиже преко 120 посланика.

"Недеља је, што је проблем и за Французе и за Немце, али је такође сада и сезона када француски посланици имају тенденцију да присуствују локалним новогодишњим церемонијама у својим изборним јединицама", рекао је француски званичник који ради у Народној скупштини. "Због тога идемо, обилазимо и прикупљамо подршку", додао је он.

Недостатак ентузијазма француских посланика био би шамар за француску владу, нарочито након што је Париз у октобру гласно изразио своје неодобравање када су сазнали да неколико немачких министара планира да прескочи планирани заједнички састанак владе.

image