Свет

Шолц покушао да увери забринуте Немце: Наш циљ за Украјину је јасан

Немачка води троструку политику од избијања сукоба, рекао је немачки канцелар у кратком видео обраћању у суботу.
Шолц покушао да увери забринуте Немце: Наш циљ за Украјину је јасанwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Циљ који Немачка настоји да постигне помажући Украјини у њеном сукобу са Русијом је да спречи Москву да "промени границе силом", изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.

Немачка води троструку политику од избијања сукоба, оценио је данас немачки канцелар у кратком видео обраћању.

Како је објаснио Шолц, та три аспекта немачке политике представљају помагање Кијева у хуманитарном, финансијском и војном смислу; рад на спречавању ескалације, јер "рат између Русије и НАТО-а не би требало да се деси"; и суздржавање од унилатералних потеза, односно строга координација са саветницима, поготово Сједињеним Америчким Државама.

То је приступ којег немачка влада настоји да се придржава у будућности, нагласио је.

Немачки канцелар такође је рекао да је одлука његовог кабинета да Украјини испоручи 14 тенкова "леопард А26", односно да дозволи другим земљама да своје "леопарде" пошаљу Кијеву, такође донесена у складу са том политиком.

"Наш циљ је јасан", рекао је Шолц, додавши да "Русија не сме да успе да промени границе силом".

У јесен су се четири територије – Запорошка и Херсонска област, као и Доњецка и Луганска Народна Република – придружиле руској држави након што је њихово становништво тај потез великом већином подржало на референдумима. Крим је исто учинио још 2014. године, након државног удара у Кијеву.

Шолц покушава да смири забринуте Немце

Резултати истраживања које је анкетарска компанија "ЈуГов" спровела за новинску агенцију ДПА указују да се 43 одсто Немаца противи слању тенкова Кијеву, док се 39 одсто држављана Немачке слаже са тим потезом, а 16 одсто нема став.

"Многи грађани су веома забринути. Наравно, желите мир у Европи, да се рат не приближава, а да влада и канцелар остану прибрани. То вам и обећавам", рекао је Шолц.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков описао је најаве пошиљки америчких, немачких и британских тенкова за Кијев као "директну умешаност" НАТО-а у сукоб у Украјини, додавши да та умешаност "расте".

Он је додао да западни тенкови неће утицати на исход ситуације, рекавши да НАТО "очигледно прецењује" меру у којој ће тај потез помоћи украјинској војсци.

У засебном интервјуу, Песков је истакао да ће одлука Берлина да Кијеву достави "леопарде" дефинитивно утицати на руско-немачке односе који су већ на изразито ниском нивоу.

image