Русија

Песков: Пумпање Кијева оружјем ради безбедности Европе је апсурд

Немачка и САД одлучиле су да пошаљу Украјини тенкове које је тражила, Русија упозорава да то значи "повећање обима сукоба"
Песков: Пумпање Кијева оружјем ради безбедности Европе је апсурдwww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је да позиви Запада да се зарад безбедности Европе настави са јачањем украјинске војске звуче апсурдно.

"Многи аналитичари и политичари мисле да ће повећањем обима сукоба донети безбедност Европи. То је апсурдно", рекао је Песков.

Како преноси ТАСС, Песков је навео да се у овом тренутку не види могућност дипломатског решења сукоба у Украјини.

У међувремену, амбасадор Русије у Немачкој Сергеј Нечајев рекао је да је одлука Берлина да Украјини пошаље тенкове "леопард 2" "веома опасна" јер "подиже сукоб на нови ниво".

"Опет видимо да Немачка, као и њени најближи савезници, није заинтересована за дипломатско решење украјинске кризе и спремна је за трајну ескалацију и неограничено пумпање кијевског режима још смртоноснијим оружјем", рекао је он.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је одлука да се Украјини пошаљу тенкови "леопард 2'' потврда умешаности Немачке у "унапред планиран рат против Русије''.

Како је написала на Телеграму, ако се томе додају наводи бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел да је Запад јачао Украјину и да није обраћао пажњу на споразуме из Минска, онда је реч о "унапред планираном рату против Русије".

"Немојте касније да кажете да за то нисте чули", упозорила је Захарова.

Како преноси Танјуг, шеф руске делегације у преговорима о војној безбедности у Бечу Константин Гаврилов упозорио је да ће Москва испоруку граната са уранијумским пуњењем западне производње сматрати употребом прљавих нуклеарних бомби, "са свим последицама које из тога произилазе".

Немачка је потврдила да ће Украјини послати 14 "леопард" тенкова које је Кијев тражио, док је амерички председник Џозеф Бајден саопштио да ће Вашингтон послати и своје тенкове "абрамс".

image