Свет

Бајденов говор пун обмањујућих тврдњи: Не трепне кад слаже

"Фект чекери" су неке од Бајденових тврдњи оценили као лажне, обмањујуће или без критичког контекста које је Си-Ен-Ен анализирао
Бајденов говор пун обмањујућих тврдњи: Не трепне кад слажеwww.globallookpress.com © Ken Cedeno - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Председник Џозеф Бајден недавно је одржао говор о економском напретку за време своје администрације и искористио прилику да нападне републиканце у Конгресу због њихових предлога мера за опоравак и мреже социјалне сигурности.

"Фект чекери" су неке од Бајденових тврдњи оценили као лажне, обмањујуће или без критичког контекста које је Си-Ен-Ен анализирао.

Позивајући се на Закон о инфраструктури који је потписао 2021. године, Бајден је рекао:

"Прошле године смо финансирали 700.000 великих грађевинских пројеката – 700.000 широм Америке. Од аутопутева до аеродрома, од мостова до тунела".

Истина је да је Бајденова бројка од 700.000 крајње нетачна, што потврђује и саопштење Беле куће у којој помиње 7.000 пројеката.

Поводом ограничења потрошње на лекове за старије особе, Бајден је рекао да се од 1. јануара издваја 2.000 долара годишње на трошкове лекова на рецепт за сениоре.

Чињеница је да је да тај закон ступа на снагу 2025. године и да максимум може бити већи од 2.000 долара у наредним годинама.

Критикујући бившег председника Доналда Трампа због његовог поступања током пандемије коронавируса, Бајден је рекао: "Тада је само 3,5 милиона људи примило прву дозу вакцине."

Истина је да је до дана када је Трамп напустио функцију у јануару 2021. године, око 19 милиона Американаца примило прву ињекцију вакцине против ковида-19, према подацима које је објавио Центар за контролу и превенцију болести.

Бајденова бројка од "3,5 милиона" је, у ствари, број људи који је у то време примио бустер дозу.

Поводом смањења пореза за милијардере, Бајден је рекао да републиканци желе да их смање иако "сада плаћају само три одсто од својих прихода". Председник САД опет је омануо и то по други пут за мање од недељу дана, наводи Си-Ен-Ен.

Бајден је нетачно описао истраживање економиста из његове администрације за 2021. годину по коме је 400 најбогатијих породица милијардера плаћало у просеку 8,2 одсто порезима на доходак.

Бајден је цитирао и извештај Института за порезе и економску политику из 2021. према коме  је 55 највећих корпорација у земљи остварило профит од 40 милијарди долара у претходној фискалној години, уз његову оцену да нису платили никакав порез на приход.

Према Институту за порезе и економску политику, само 14 компанија налази се на њиховој листи 55 неплатиша за 2021. годину, те да су пријавили остварени приход пре опорезивања у САД од најмање милијарду долара.

Поводом стопе незапослености, Бајден је рекао да је стопа незапослености "најнижа у последњих 50 година". Ово је истина, јер је стопа незапослености заиста била нешто испод 3,5 одсто у децембру, што је најнижа цифра од 1969. године. Међутим, прећутао је да је ситуација била иста и током три месеца мандатовања председника Доналда Трампа, крајем 2019. и почетком 2020. 

image