Свет

Контроверзна лекарка појачање у Бајденовој администрацији: Гојазност је до генетике

Др Фатима Коди Стенфорд прославила се по својим тврдњама да се гојазност не може решити исхраном и вежбом већ да је у питању нерешив генетски проблем
Контроверзна лекарка појачање у Бајденовој администрацији: Гојазност је до генетикеGetty © Sean Gallup / Staff

Лекарка специјализована за проблем гојазности др Фатима Коди Стенфорд ново је појачање у администрацији америчког председника Џозефа Бајдена – постала је члан Саветодавног одбора за смернице за исхрану при Министарству пољопривреде САД, тела чији је задатак да пропише стандарде исхране за Американце у периоду до 2025. године.

Вест која не би била нимало чудна да се не ради о особи која се пре месец дана нашла на удару критика због својих контроверзних ставова изнетих у емисији "60 минута" – где је тврдила да је гојазност више ствар генетике него начина живота.

У тренутку када у Сједињеним Државама готово влада епидемија гојазности, статистике су бележиле да је од 2017. до 2020. проценат гојазних Американаца скочио са 30,5 одсто на 41,9 процената, дакле, када скоро половина Американаца има вишак килограма, лекарка Стенфорд тврди да дијета и редовна физичка активност имају мали утицај на болест која хара Америком.

"Узрок гојазности број један је генетика", истиче лекарка из бостонске болнице "Мас џенерал хелт", и додаје да то значи да "ако су вам родитељи гојазни, и сами имате 50 до 85 одсто шанси да ћете и ви имати ту болест чак и уз оптималну исхрану, вежбање, довољно сна и контролисање стреса".

Још више забрињава статистика која указује да је 43 милиона деце предшколског узраста било гојазно у 2010. години широм света и да су бројеви у сталном порасту од 1990-их.

Такође, уколико се тренд не заустави, предвиђа се да ће до 2030. године на свету чак милијарда одраслих бити гојазна.

image