Свет

Главни преговарач за улазак у НАТО тврди: Шведска никада није била уточиште за терористе

Оскар Стенстрем каже да Шведска треба јаче да ради против курдске ПКК
Главни преговарач за улазак у НАТО тврди: Шведска никада није била уточиште за терористе© www.globallookpress.com © Henrik Montgomery/Tt

Главни шведски преговарач за улазак те земље у НАТО Оскар Стенстрем изјавио је да се, за разлику од Финске, из Шведске више финансира Радничка партија Курдистана (ПКК), коју Турска сматра терористичком.

Стенстрем је нагласио да Шведска треба јаче да ради против курдске ПКК, и то не само када је у питању финансирање. Осим Турске, ПКК је проглашена терористичком у Европској унији и САД.

"Знамо да, у поређењу са Финском, ПКК се више финансира из Шведске", рекао је Стенстрем за Радио Сверигес, преноси шведски портал "Нyхетер".

Стенстрем је прокоментарисао отказивање састанка између Турске, Шведске и Финске који је требало да буде одржан у фебруару.

"Заједнички смо се сложили, турски колега и ја, да нема смисла водити озбиљне разговоре и састајати се физички, јер би то вероватно довело до погоршања ситуације", истакао је Стенстрем.

Он је истакао да Шведска "никада није била уточиште за терористе, нити ће бити".

Шведска и Финска чекају ратификацију пријема у НАТО, а до сада то нису учиниле Турска и Мађарска.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је недавно да Шведска не треба да очекује подршку Турске за чланство у НАТО након протеста који је одржан у близини турске амбасаде у Стокхолму током прошлог викенда, а на којем је спаљена копија Курана.

image