Свет

Шведска упозорила своје држављане у Турској после спаљивања Курана

Од Швеђана у Турској се тражи да прате развој догађаја и да избегавају велика окупљања и демонстрације
Шведска упозорила своје држављане у Турској после спаљивања Курана© Танјуг/AP Photo/Francisco Seco

Шведска је данас упозорила своје држављане у Турској да избегавају гужве и окупљања, након тамошњих протеста изазваних демонстрацијама на којима је политичар крајње деснице Расмус Палудан спалио Куран.

Турска је прошле недеље прекинула разговоре са Шведском и Финском о њиховим захтевима за улазак НАТО, након протеста на којем је Палудан, лидер данског антиисламског покрета Страм Курс, спалио примерак Курана, свете књиге ислама, испред турске амбасаде у Стокхолму, преноси Ројтерс.

Палуданов потез довео је до демонстрација у Турској, као и у бројним другим муслиманским земљама.

"Од Швеђана у Турској се тражи да прате развој догађаја и да избегавају велика окупљања и демонстрације", навело је на сајту у смерницама својим држављанима у иностранству министарство спољних послова Шведске.

Саопштено је и да се "наставак демонстрација може очекивати испред амбасаде у Анкари и генералног конзулата у Истанбулу наредних дана".

Након Палудановог протеста, шведски премијер Улф Кристерсон изјавио је да "подржава слободу говора".

"Међутим, оно што је у складу са законом није нужно прикладно. Спаљивање књига које су свете за многе је чин дубоког непоштовања", саопштио је Кристерсон на Твитеру.

Шведска и Финска су прошле године поднеле захтев за улазак у НАТО након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, а потребна им је подршка свих 30 чланица Алијансе.

Анкара је саопштила да пре давања сагласности за пријем, нарочито Шведска мора прво да заузме јаснији став против оних које Турска означава терористима, углавном курдских милитаната и организација оптужених за покушај државног удара 2016. године.

Заустављен процес приступања Шведске у НАТО

Раније данас шеф шведске дипломатије Тобијас Билстром саопштио је да процес приступања Шведске НАТО-у заустављен.

Он је у изјави за "Експресен" рекао да је до тога дошло због "љутите реакције Турске" на то што је десничарски екстремиста Расмус Палудан палио Куран и због демонстрација на којима је критикован турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Билстром је изразио наду да ће договор са Турском бити постигнут на састанку шефова дипломатија држава чланица НАТО у јулу у Литванији.

image
VV inauguration
banner