Свет

Јељцин признао Бушу пре 30 година: У Врховној ради постоји група екстремиста

Први руски председник рекао је да су Руси већина на Криму који би могли да гласају за припајање Русији
Јељцин признао Бушу пре 30 година: У Врховној ради постоји група екстремистаwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Први руски председник Борис Јељцин je 1992. године, на проширеном састанку са тадашњим америчким председником Џорџом Бушом у Кемп Дејвиду, назвао је Украјину "главним дестабилизујућим фактором", наводи се у транскрипту разговора који је објавила америчка јавна истраживачка организација "Архив националне безбедности" на Универзитету "Џорџ Вашингтон".

Како се наводи у документу, Јељцин је оценио да је имао "добре личне односе" са Леонидом Кравчуком, који је био председник Украјине од 1991. до 1994. године. Истовремено, бивши руски лидер је указао на присуство посланика националиста у Врховној ради.

"У Врховној ради постоји група, који су екстремни националисти и зову се 'Народни Рух Украјине'. Имају утицај, али немају већину у парламенту. 'Рух' врши озбиљан притисак на Кравчука. Ценим Кравчуков став", рекао је тада Јељцин.

Како је навео бивши руски председник, у Украјини има 11 милиона етничких Руса, који живе на истоку Украјине, на граници са Руском Федерацијом и да су Руси такође већина на Криму.

"Они би могли да гласају за прикључење Русији. У вези са овом чињеницом, не мислим да ће Украјина направити неке оштре заокрете. Наш главни дестабилизујући фактор је Украјина", нагласио је Јељцин.

"Архив за националну безбедност" објавио је још неколико докумената из тог времена. Међу њима су и транскрипт још једног састанка председника, писмо Јељцина Бушу од 27. јануара 1992. и транскрипт Бушовог разговора са бившим руским премијером Јегором Гајдаром у априлу 1992. године.

Гајдар је тада рекао да ће за решавање свих проблема између Москве и Кијева бити потребно "много времена", али да у односима Русије и Украјине неће бити "југословенског сценарија".

Проучивши све документе, "Архив за националну безбедност" оцењује да се тема о односима са Украјином помињала готово у свим разговорима између представника руководства САД и Русије.

"Јељцин настоји да спорове реши мирним путем и описује свој однос са председником Леонидом Кравчуком као веома добар. Руски председник разуме са каквим се притиском националистичких група у парламенту Кравчук суочава", наводи се у саопштењу за јавност на сајту организације.

Осим тога, на једном од састанака са Бушом, Јељцин је указао на недостатак империјалних амбиција Москве у контексту односа са бившим совјетским републикама.

image