Свет

Министри ЕУ завијају углас: Спасите вукове

Европски парламент жели да ограничи заштићени статус вукова
Министри ЕУ завијају углас: Спасите вуковеwww.globallookpress.com © Bernd Weißbrod/dpa

Министри животне средине ЕУ позвали су Европску комисију да учини више да заштити вукове.

Дванаест министара заштите животне средине из блока реаговало је на резолуцију Европског парламента у којој се позива на ограничавање статуса заштите сивог вука како би се помогло сточарима. Министри су позвали Комисију да сачува заштићени статус ових вукова.

"Чврсто верујем да ће Европска комисија задржати исти одговоран приступ заштити ретких врста као што је то чинила до сада", рекао је словачки министар за животну средину Јан Будај новинарима, након што је послао писмо комесару ЕУ за животну средину Виргинијусу Синкевичијусу.

У резолуцији из новембра 2022. Европски парламент је позвао на "ублажавање статуса заштите" вука и навео да је "негативан утицај напада на стоку од стране растуће популације вука све већи".

Будај и још 11 министара животне средине рекли су да су проблеми наведени у резолуцији "озбиљни", али да "недвосмислено одбацују тенденцију резолуције да ослаби правну заштиту вука".

Прави пут је промовисање политика које ће омогућити да се "правично и без непотребних административних оптерећења надокнади потенцијална штета нанета, посебно, стоци", навели су они.

Писмо је иницирао словачки министар, а коаутори су министри Бугарске, Немачке, Грчке, Шпаније, Ирске, Кипра, Луксембурга, Аустрије, Португалије, Румуније и Словеније.

Писмо је стигло пошто је вук који је, наводно, заклао понија председнице Комисије Урсуле фон дер Лајен претекао јер је синоћ истекла дозвола за одстрел.

Бриселски портал "Политико" упозорава да би то могло да буде само одлагање смртне казне за вука кодног имена ГВ950м, јер је нови захтев за одстрел већ поднет.

image