Свет

Немачка шаље 88 тенкова "леопард 1" у Украјину: Прво да их поправе за око 100 милиона евра

Берлин одобрио планове произвођача оружја "Рајнметала" да Кијеву прода десетине старијих модела "леопарда". Међутим, проблем је што за исте фали муниција
Немачка шаље 88 тенкова "леопард 1" у Украјину: Прво да их поправе за око 100 милиона евра© Tanjug/Tobias Kleinschmidt/dpa via AP, FILE

Немачка влада одобрила је извоз борбених тенкова "леопард 1" Украјини, саопштио је данас у Берлину портпарол владе Штефен Хебестрајт.

"Не желим да кажем много више у овом тренутку, то ће постати конкретније у наредних неколико дана и недеља", рекао је Хебестрајт.

Немачка влада је до сада само најавила испоруку Украјини модернијих тенкова "леопард 2" из залиха Бундесвера.

Немачка влада преокренула је досадашњу политику – од великог противника слања тенкова Украјини до испоруке 88 старих тенкова "леопард 1" Кијеву. Пре мање од десет дана објавила је и слање прве пошиљке – чете "леопарда 2" у оквиру европске коалиције, преноси "Политико".

Додуше, тенкови неће бити бесплатни. Немачки произвођач оружја "Рајнметал" продаће Кијеву старе "леопарде 1" када их поправи, а све ће коштати више од 100 милиона евра, известио је "Зидојче цајтунг", цитирајући изворе из владе.

Међутим, док траје битка за све више тешког наоружања које треба слати Украјини, превидела се чињеница да је муниције све мање. Посебно за тенкове "леопард 1" будући да се више не производе, а не одговарају им гранате које користи модернији "леопард 2" јер су другачијег калибра.

Дакле, ресурси су на крају.

Извори из индустрије наоружања рекли су за немачки лист да је Украјина иначе била снабдевена тенковима с премало муниције, те да је зато "сада у замци". Не могу више да користе тенкове у копненој борби као на почетку јер су потрошили превише муниције.

"Проблем муниције биће још дуго одлучујуће питање", изјавио је бригадни генерал Кристијан Фројдинг из немачког министарства одбране.

Немачка ће послати и још седам тенкова "гепард" из својих залиха, што су уједно и последња возила овог типа која су произведена у тој земљи. Има их у Катару – 15 је продато за потребе обезбеђивање Мундијала, које Немачка чак разматра да откупи.

Али и с тим у вези може бити проблема. Муниција за "гепард" се, између осталог, производи у Швајцарској, али она је до сада одбијала да одобри извоз исте не желећи да наруши свој неутрални статус.

"Гепарде" и доста муниције за њих има и Бразил, али је тамошњи председник Луиз Инасио Лула да Силва стриктно рекао немачком канцелару Олафу Шолцу током недавне посете да никакве испоруке не долазе у обзир јер не желе да се мешају у рат.

Како би покушао да реши проблем, "Рајнметал" ће покренути производну линију у Доњој Саксонији, али прва муниција би се могла очекивати тек за шест месеци.

После недеља јаког притиска НАТО партнера, Немачка је прошле недеље објавила да ће одобрити испоруку око 80 тенкова "леопард 2" Украјини, укључујући око 14 сопствених тенкова, у оквиру коалиције европских земаља. Пошто су тенкови немачке производње, другим земљама које су спремне да их пошаљу у Украјину било је потребно одобрење немачке владе.

Прво 14 тенкова, па 88, немогуће је не осврнути се на нацистичку симболику. 

Наиме, бројеви 14/88 су нацистички поздрав, четрнаест речи "We must secure the existence of our people and a future for white children" у дословном преводу значи "Морамо да обезбедимо постојање нашег народа и будућност за белу децу", док 88 означава израз "Хајл Хитлер", јер је слово "Х" осмо слово абецеде.

Нацистичка порука нацистичком режиму у Украјини.

Ипак, треба имати у виду изјаву портпарола Кремља Дмитрија Пескова да испорука иностраног наоружања неће променити ситуацију у Украјини, јер ће ти тенкови горети као и други.

Председник Думе Русије Вјачеслав Володин поручио је пак Берлину да ће сви њихови "леопарди" доживети исту судбину као и "тигрови" пре 80 година, имајући у виду велику победу руске армије у Стаљинградској бици у Другом светском рату.

image
VV inauguration
banner