Свет

"Волстрит џорнал": Пољопривредно земљиште постаје нова тачка раздора Кине и САД

Политичари кажу да желе да заштите амерички ланац снабдевања храном, али и да буду сигурни да Кина не користи америчку земљу за шпијунажу
"Волстрит џорнал": Пољопривредно земљиште постаје нова тачка раздора Кине и САДwww.globallookpress.com © Robin Nelson

САД све више размишљају да ли да ограниче странцима, посебно онима из Кине, могућност да купују пољопривредно земљиште или пољопривредна предузећа. 

Политичари кажу да желе да заштите амерички ланац снабдевања храном, али и да се осигурају да Кина и други ривали не могу да користе америчку земљу за шпијунажу, пише "Волстрит џорнал". 

Бриге због наводне кинеске шпијунаже порасле су након што је кинески балон идентификован у ваздушном простору САД, а затим и оборен, што је Кина оштро осудила и оценила овакву реакцију као "претерану". 

Неки су такође забринути да би богати страни власници могли да избаце домаће пољопривреднике са тржишта или да покушају да заобиђу америчке стандарде заштите животне средине, наводи лист. 

Ипак, дебата је узнемирила поједине политичке представнике који сматрају да се оваквом реториком подстичу антиазијска осећања. 

"Мислим да наша земља тражи заједницу или групу која ће бити жртвени јарац", рекао је један припадник демократа из Тексаса. 

"Спречићемо нације које нас мрзе да купују нашу земљу"

Површина пољопривредног земљишта у кинеском власништву значајно је увећана последњих година, а скоро половина од тога је у Тексасу, показали су подаци америчког Министарства пољопривреде за 2020. годину. 

Све у свему, подаци показују да су кинески инвеститори - појединци, страни субјекти или америчке корпорације са страним акционарима - поседовали више од 338.000 хектара пољопривредног земљишта у наведеном периоду.

Ипак, то је нешто мање од један одсто укупног пољопривредног земљишта у САД у власништву странаца, што не представља довољно значајан део америчке производње хране да би угрозио способност Америке да се прехрани, наводи "Волстрит џорнал", позивајући се на анализу Кејтлин Велш, директорке Глобалног програма за безбедност хране у Центру за стратешке и међународне студије.

Међутим, све већи геополитички сукоб САД и Кине подстакао је интересовање за заштиту америчког пољопривредног земљишта, упркос томе што су пољопривредне економије две земље испреплетене: Кина је највеће тржиште за амерички пољопривредни извоз, са куповином пољопривредних производа у вредности од скоро 36 милијарди долара у 2021, према подацима Министарства пољопривреде. 

Лист наводи да тренутно 22 државе разматрају мере које имају за циљ ограничавање или пооштравање постојећих ограничења око страног власништва над америчким пољопривредним земљиштем. 

Тако су у Јужној Дакоти донети нови закони који омогућавају ревизију иностраних куповина или дугорочних закупа пољопривредног земљишта из разлога националне безбедности. 

"Са новим процедурама моћи ћемо да спречимо нације које нас мрзе - попут комунистичке Кине - да купују пољопривредно земљиште наше државе", рекла је гувернерка Јужне Дакоте. 

image
VV inauguration
banner