Свет

Криза у Европи у снабдевању муницијом: Шаљу у Украјину па остали без залиха

Украјина сваког дана потроши више од 5.000 артиљеријских метака, што је једнако годишњим наруџбинама муниције мање европске државе, навео је "Фајненшел тајмс"
Криза у Европи у снабдевању муницијом: Шаљу у Украјину па остали без залихаwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Константно снабдевање Украјине наоружањем довело је Европу до кризе снабдевања муницијом, зато што се државе боре да попуне испражњене сопствене залихе, а да истовремено наставе да шаљу оружје.

Како наводи "Фајненшел тајмс", Украјина сваког дана потроши више од 5.000 артиљеријских метака, што је једнако годишњим наруџбинама муниције мање европске државе. 

"То је рат око индустријских капацитета", рекао је Мортен Брандзаг, извршни директор норвешке компаније "Намо" која производи муницију и оружје.

Брандзаг је додао да је за одређеним компонентама муниције толико велика потражња да се наруџбине праве годинама унапред, те да је таква ситуација на тржишту довела до борбе за производне ресурсе и сировине, од хемикалија за експлозиве до артиљеријских чаура.

Поред тога, већина компанија је морала да запосли још људи и повећа број смена у производњи пре очекиваних наруџбина.  

Заменик извршног директора у компанији за производњу војних експлозива "Еуренко" Ив Траизак, рекао је да компанија настоји да повећа производне капацитете како би задовољила све већу потражњу купаца, међу којима су немачки "Рајнметал" и британски "БАЕ Системс".

Посебан изазов је, како наводи Траизак, набавка азотне киселине, коју компанија користи у малим количинама за производњу експлозива, али која је такође кључни састојак у производњи ђубрива.

"Рајнметал", највећи немачки произвођач у сектору одбране најавио је прошлог месеца да ће у сарадњи са Владом Мађарске у тој држави изградити нову фабрику експлозива за, између осталог, артиљеријску, тенковску и минобацачку муницију.

Извршни директор британске компаније "Чемринг" која индустрији наоружања добавља експлозиве и гориво Мик Орд, рекао је да су поједини купци питали да ли је могуће "повећати производњу потребних сировина за 100 до 200 одсто".

Компанија "Намо" која је у сувласништву влада Норвешке и Финске је у 2022. години инвестирала три пута више него у претходној, наводи "Фајненшел тајмс".

У Великој Британији, "БАЕ Системс" већ месецима преговара са Министарством одбране о повећању производње муниције. Компанија је главни добављач за британске оружане снаге, али још увек чека на формални споразум којим би се покрила "додатна производња коју захтева Украјина".

Програмски директор у БАЕ Ли Смуртвејт рекао је да три главне фабрике муниције у компанији раде у две до три смене, 24 сата дневно, пет дана у недељи.

Криза са наоружањем подстакла је Запад да размотри обједињавање набавки, пише "Фајненшел тајмс".

"Никада нећете имати само један погон у Европи, али ако је икада био прави тренутак да се каже 'требало би да сарађујемо на производњи муниције' , то је сада", рекао је Франсис Туса, уредник "Дефенс анализис", указујући на недавни говор председника Француске Емануела Макрона у којем је открио да је број граната који се годишње произведе у Француској једнак броју који Русија испали у току само једне недеље.

image
VV inauguration
banner