Свет

Генерал Василиј Маљук нови шеф Службе безбедности Украјине

Врховна рада именовала новог шефа СБУ
Генерал Василиј Маљук нови шеф Службе безбедности Украјинеwww.globallookpress.com © Maxym Marusenko/ZUMAPRESS.com

Украјинска скупштина гласала је за именовање Василија Маљука за шефа Службе безбедности Украјине (СБУ), објавио је посланик Раде Алексеј Гончаренко. 

"Генерал Василиј Маљук је именован за шефа СБУ. Врховна рада је одобрила предлог председника Украјине", написао је Гончаренко на Телеграм каналу.

Украјински председник Владимир Зеленски јуче је поднео Врховној ради резолуцију о одобрењу Василија Маљука за шефа СБУ. Украјински лидер је 18. јула прошле године именовао Маљука за привременог шефа те организације.

Раније је Врховна рада разрешила Ивана Баканова са места шефа СБУ, како се наводи, због издаје. За његово разрешење гласало је 265 посланика, које је подржао и надлежни комитет Врховне раде.

Такође, раније су на сајту украјинског председника објављени укази о именовању нових шефова одељења Службе безбедности у Харковској, Сумској, Полтавској, Закарпатској и Дњепропетровској области и разрешењу заменика шефа Службе безбедности Владимира Горбенка.

Рада изгласала новог министра унутрашњих послова

Током дана украјинска Рада именовала је и Игора Клименка за новог министра унутрашњих послова Украјине.

Одлуку је подржао 321 посланик Раде, пренели су медији.

Нови министар унутрашњих послова родио се 1972. године у Кијеву. Завршио је Харковски војни универзитет и Универзитет у Одеси, након чега је добио звање психолога, а 2014. завршио је и мастер студије на Дњепропетровском државном универзитету.

Године 2019. стекао је звање доктора психологије.

Више година је радио у Министарству унутрашњих послова Украјине на различитим позицијама, од којих је највећи број имао везе са психологијом.

Од краја 2019. године до почетка ове био је шеф Националне полиције Украјине.

Након смрти бившег министра унутрашњих послова Украјине, Дениса Монастирског, који је у јануару ове године погинуо при паду хеликоптера, Клименко је ступио на дужност привременог министра унутрашњих послова.

Данас је и званично потврђен за шефа овог министарства.

image