Свет

Чистке у Украјини се настављају: О чему машта начелница пореске службе Кијева?

Торба "Ермес", пут на Малдиве, милион долара и нова функција - неке су од ствари о којим сања један од функционера Кијева
Чистке у Украјини се настављају: О чему машта начелница пореске службе Кијева?www.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Влада Украјине данас је разрешила дужности директора царине Украјине и његова два заменика, објавио је посланик Раде Алексеј Гончаренко.

"Влада је разрешила дужности руководеће структуре царине. Отказ су добили вршилац дужности директора царине Демченко и његови заменици Шчуцкиј и Черкаскиј", написао је Гончаренко на Телеграму, док је прошле среде он изјавио да ће на чело царине доћи један од заменика Демченка - Сергеј Звјагинцев.

Одлука је уследила након изјаве украјинског председника Владимира Зеленског да ће наставити са сменом неодговарајућег руководства.

"Они који не испуњавају главне захтеве државе и друштва не треба да остану у својим фотељама", рекао је Зеленски у видео обраћању.

Током дана, члан и руководилац фракције владајуће украјинске партије у Ради "Слуга народа" Давид Арахамија казао је да ће се земља мењати и током рата, те да ће држава сама доћи по оне које би требало сменити и помоћи им да се промене, уколико они већ нису спремни на тај процес.

Украјински портал "Страна.уа", позивајући се на свој извор, објаснио је смену руководства царине тиме што је њен топ менаџмент постао "превише токсичан и повезан са огромним бројем скандала", док је званични Телеграм канал украјинске Службе безбедности потврдио да су масовни претреси последица наредби Зеленског. 

"Испуњавамо задатак који је задао Владимир Зеленски и истовремено наносимо ударац унутрашњем непријатељу", саопштили су из Службе безбедности. 

У међувремену, украјински државни истражни биро саопштио је да је код шефице пореске службе Кијева Оксане Дациј приликом претреса пронађено око 160.000 долара, 2.200 евра, луксузни сатови и кола. Она је осумњичена за злоупотребу својих овлашћења и положаја власти.

"Украјинскаја правда" претходно је известила да власти претресају домове руководила пореске управе у Кијеву због случаја о незаконитом враћању ПДВ-а из државног буџета. Због таквих акција, како се процењује, више од 30 милиона гривни (око 800.000 долара) државних средстава је злоупотребљено.

О чему сањају у пореској служби Кијева?

О томе да никада није касно сањати, данас је писао и украјински медиј "Страна.уа", који је објавио фотографију списка жеља начелнице пореске службе Оксане.

Оксана, без обзира на године, по свему судећи још није престала да машта, о чему сведоче цедуљице које су пронашли агенти истражног бироа. Она се нада ташни "Ермес", сату "Бреге", бунди од самура, путу у Лондон и на Малдиве, новој дужности, као и томе да заради милион долара.

Осим тога, биро наводи да је Оксана Дациј давала лажне податке о својим приходима, вештачки "надувавала" бруто трошкове када су у питању нека предузећа, а бавила се и другим незаконитим радњама.

Ипак, Оксана је, по свему судећи, ипак успела да оствари део својих жеља. На мрежама се појавила информација да се сада већ бивша директорка пореске службе Кијева за потребе пореске инспекције фотографисала у хаљини "Долче и Габана", која кошта нешто мало мање од 1.000 евра, пише "Украина.ру".

Зна се и да Оксана има три стана  у Кијеву чија је укупна вредност милион долара, али и кућу у Кијевској области, као и два аутомобила који су процењени на 150.000 долара.

Ко је данас још добио отказ?

Осим царине, на мети се данас нашла и државна агенција за шумске ресурсе. Први заменик начелника ове организације Јуриј Соткин добио је отказ, а са дужности је смењен и заменик шефа државне службе за безбедност хране и заштиту потрошача.

Последњих дана под лупом је био и депута и бизнисмен Вадим Столар, који се средином јануара први пут вратио у Украјину од почетка војне операције. Према писању украјинских медија, власти су синоћ извршиле претрес његове имовине.

Посланик Гончаренко, који је известио о смени руководства царине, изјавио је и да је врло могуће да ће доћи до смене још једног функционера. Овај пут је имао у виду министра одбране Резникова, за које је написао да је врло вероватно да ће прећи на место министра правде.

Током дана медији су пренели и да се под истрагом налазе олигарси Игор Коломојски и Арсен Аваков, али и одређени сектори Министарства одбране, укључујући ту и бившег директора Одељења за јавне набавке Министарства одбране Богдана Хмељницког и бившег заменика министра одбране Вјачеслава Шаповалова. 

Хмељницки се терети да је проневерио око 2,8 милиона долара и обезбедио Оружаним снагама Украјине неквалитетне панцире, док је Шаповалов осумњичен за незаконите радње, услед којих поједине јединице нису добиле личну заштитну опрему вредну око 27 милиона долара. 

image
VV inauguration
banner