Свет

Санкције без ефекта: Иранска "флота духова" превози руску нафту

Москва је пронашла начин да заобиђе санкције Запада
Санкције без ефекта: Иранска "флота духова" превози руску нафтуwww.globallookpress.com © Xinhua

Са ступањем западних санкција на снагу у децембру, иранска "флота духова" почела је да превози руску нафту, тврди "Фајненшел тајмс" позивајући се на своје анализе.

Најмање 16 бродова који су део мреже "духова" који су омогућили Ирану да заобилази америчке санкције, у протекла два месеца превози руску сирову нафту.

У првим месецима руске Специјалне војне операције у Украјини, свега девет пловила је превозило руску нафту, да би се тај број после увођења санкција Москви, готово удвостручио.

Такозвани "бродови духови" су пловила чије је порекло и рута прикривена како би лакше кршили санкције. Иранска "флота духова" помогла је тако Техерану да заобиђе америчке санкције и тргује са иранском и венецуеланском нафтом.

Аналитичари и стручњаци из бродарске индустрије кажу да је Русија "намамила" власнике танкера и оператере добрим платама, како би заштитила свој, како наводи "Фајненшел тајмс", главни извозни производ од западних санкција.

У последње време сведоци смо да све више танкера превози руску нафту уместо иранске, пошто је премијум за руску нафту најмање 50 одсто изнад стандардне тржишне цене, а у неким случајевима је и 100 одсто виши, због чега је економски исплативије преносити руску уместо иранске нафте, објаснила је Светлана Лобачова, аналитичарка у бродарској компанији ЕА Гибсон.

"Фајненшел тајмс" сматра да ће "јагма" за танкерима затегнути односе Ирана и Русије, нарочито јер ће се ситуација на тржишту закомпликовати наредних недеља јер су и ЕУ и Г7 прошириле санкције и на руски извоз горива попут дизела и бензина.

"Волстрит џорнал", изгледа, није тог мишљења пошто је недавно објавио текст у којем тврди да Иран и Русија планирају изградњу фабрике за производњу дронова и да је иранска делегација на високом нивоу посетила Русију.

Анализа "Фајненшел тајмса" показала је и да је "флота духова" повећала извоз руске нафте са три милиона барела у новембру на девет милиона у јануару.

Руску нафту могу да превозе и лиценцирани танкери који имају западно осигурање. Једина разлика је што та нафта мора да буде купљена за мање од 60 долара по барелу, што је горња цена коју је Запад поставио.

Уз то, западне санкције нису много дотакле Москву која је нашла купце за своју нафту у Азији, пре свега Кини и Индији које онда прерађену руску нафту продају купцима на Западу као "своју" по знатно вишим ценама.

image
VV inauguration
banner