Свет

Меркелова добитница награде УН за мир

Образложење за награду је да је показала "политичку храброст" када је Немачка између 2015. и 2016. дочекала избеглице из ратом погођених земаља
Меркелова добитница награде УН за мирwww.globallookpress.com © IMAGO/Ulrich Stamm

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел примила је данас награду Уједињених нација за допринос решењу избегличке кризе 2015. године.

Меркеловој, која је напустила функцију прошле године, у среду је у главном граду Обале Слоноваче додељена УНЕСКО награда за мир "Феликс Уфуе-Боањи", пише "Политико".

"Сви чланови жирија били су дирнути њеном храбром одлуком из 2015. године да прими више од 1,2 милиона избеглица, посебно из Сирије, Ирака, Авганистана и Еритреје. Ово је њено наслеђе", саопштио је жири у августу прошле године када је одлука први пут објављена.

Ангела Меркел је приликом прихватања награде рекла да је одлучан и напоран рад за мир сада још важнији него икад раније.

"Дијалог је оружје јаких, а не слабих", додала је она, цитирајући првог председника Обале Слоноваче након њене независности од Француске 1960. године, Уфуе-Боањија.

Како наводи АП, организатори су истакли да је Меркел показала политичку храброст када је Немачка између 2015. и 2016. дочекала избеглице из ратом погођених земаља.

Награда је уручена у Јамусукроу, главном граду Обале Слоноваче и родном граду Уфуе-Боањија, наводи АП.

Председник жирија који је доделио награду и добитник Нобелове награде за мир, Денис Муквеге, похвалио је Меркел због одлуке да ''отвори капије Немачке'' у време када друге земље то нису хтеле.

"Показали сте јавном мњењу и доносиоцима одлука да не морамо да бранимо само своја, већ и права других у кризним временима, да је сваком друштву више него икада потребно да поштује и штити људска права без икакве дискриминације. Похваљујемо вашу хуманост, ваш дух солидарности и ваш оштар осећај за етику и ваше инспиративно вођство", рекао је он.



image