Свет

УН: Број погинулих у Турској могао би да премаши 40.000

Тешко је прецизно проценити, али сигуран сам да ће број жртава бити бар двоструко већи, изјавио је координатор УН-а за хитну помоћ Мартин Грифитс
УН: Број погинулих у Турској могао би да премаши 40.000www.globallookpress.com © Boris Roessler

Коначан број жртава земљотреса у Турској и Сирији могао би да премаши 40.000, изјавио је координатор УН-а за хитну помоћ Мартин Грифитс.

"Мислим да је то заиста тешко прецизно проценити, јер морамо да прођемо испод рушевина, али сигуран сам да ће се бити бар двоструко већи", рекао је за Грифитс Скај њуз, преноси ТАСС.

Министар здравља Турске Фахретин Коча рекао је да је број људи који су погинули у серији земљотреса на југоистоку Турске достигао 22.327, док је више од 80.000 повређено. 

Снажни земљотреси јачине 7,7 и 7,6 степени Рихтерове скале потресли су у понедељак турску провинцију Кахраманмараш, која се налази на југоистоку земље.

Подрхтавање, праћено стотинама накнадних потреса, осетило се у 10 провинција, као и у суседним земљама, од којих је најтеже погођена Сирија. Министарство здравља Сирије саопштило је раније током дана да је број погинулих у тој земљи 1.387, а повређених 2.326.

image