Свет

Шкотска премијерка поднела оставку: Моја одлука је заснована на дужности

Очекује се да ће лидерка Шкотске националне партије одлуку о оставци саопштити на хитно организованој конференцији за новинаре у Единбургу
Шкотска премијерка поднела оставку: Моја одлука је заснована на дужности© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, file

Премијерка Шкотске Никола Старџон саопштила је данас да подноси оставку након више од осам година које је провела на челу шкотске владе.

Она је рекла да је посао премијерке Шкотске најбољи на свету, као и да ће обављати ту функцију до избора њеног наследника, пренео је Би- Би-Си.

Старџон је изјавила да ће неки бити узнемирени и нашалила се да ће други сасвим добро примити ове вести.

"Моја одлука је заснована на дужности и љубави", истакла је она и додала да то није реакција на краткорочне притиске.

Старџон је објаснила да када је у питању "пловидба узбурканим водама", она има доста искуства на које може да се ослони. "Ова одлука донета је из дубље и дугорочне процене", нагласила је она.

Старџон је казала да се неће повући из политике. Она је рекла да је посао који је обављала тежак и понекад немилосрдан.

"Не очекујем виолине, али ја сам и човек и политичарка", казала је Старџон.

Говорећи да ће сада имати више времена за породицу, она је додала да овај посао може једино да се обавља уколико дате апсолутно све од себе.

Водити Шкотску кроз ковид-19 била је далеко најтежа ствар коју сам урадила, признала је Старџон и додала да је тежина одговорности била огромна.

Подношење оставке је, како је истакла, њена дужност у овом критичном тренутку када "блокирање" другог референдума о независноти Шкотске изазива "демократски бес".

Старџон је била на функцији премијерке од новембра 2014, када је преузела дужност од Алекса Салмонда након референдума о независности.

Подсетимо, Старџен је прошле године покренула кампању за други референдум о независности тврдећи да би Шкортској било економски боље ван Уједињеног Краљевства.

Тада је рекла да жели ново гласање о независности пре краја 2023. године.

image