Свет

Шкотска полиција преименовала педофиле у "особе које сексуално привлаче малолетници"

Спорни термин који је коришћен у годишњем извештају многи виде као покушај да се злочин представи као безопасна сексуална преференција
Шкотска полиција преименовала педофиле у "особе које сексуално привлаче малолетници"Getty © Christopher Furlong / Staff

Полиција Шкотске је у великом годишњем извештају педофиле назвала "особама које сексуално привлаче малолетници", упркос бројним упозорењима да тај назив нормализује злостављање деце.

Како се наводи у извештају, шкотска полиција се бави проблемом "особа које сексуално привлаче малолетници" у оквиру ширег пројекта ЕУ "Хоризонт Европа", који има за циљ да педофилима "пружи неопходну подршку, третмане и смернице како би се спречиле криминалне активности".

Полиција је нагласила да се у почетку противила коришћењу овог термина, али да је он био неопходан због документације за пројекат ЕУ, преноси "Скотиш дејли експрес".

Програму "2ПС - Превенција и заштита кроз подршку" током претходне три године одобрено је 2,4 милиона евра из средстава ЕУ. 

Шкотска полиција је једна од преко 20 организација које су укључене у програм у којем се инсистира да педофили буду преименовани у особе које сексуално привлаче малолетници. 

Програм 2ПС води Пољска Платформа за унутрашњу безбедност, а такође укључује полицију, универзитете и "сексологе" из Немачке, Шведске, Финске, Холандије и Енглеске.

Иако Велика Британија више није у ЕУ, шкотска полиција и органи за спровођење закона и даље сарађују на међународним пројектима са државама ЕУ, преносе шкотски медији.

Спорни извештај шкотске полиције објављен је усред шире забринутости због глобалних напора појединих либералних струја да се, у оквиру западне "културе освешћености", педофилима да "људски лик" а педофилија "ребрендира" и представи као "безопасна сексуална преференција".

Злостављачи деце етикетом "особе које сексуално привлаче малолетнци" покушавају да избегну стигму и да се представе као легитимна подгрупа ЛГБТ заједнице.

Бивши шкотски секретар за правосуђе Кени МекАскил оценио је да употреба еуфемизама за педофиле "маскира стварност и сакрива колико су заправо опасни".

"Коришћење тог израза у било ком контексту је глупост", додао је он.

Ознака "особе које сексуално привлаче малолетници" представља ризик и опасност да се педофилија нормализује, а у будућности можда и декриминализује, сматра Маџи Мелон, шкотски консултант за социјални рад. 

"Требало би да постоје опције за дијагностику и лечење оних који представљају ризик за децу, али полиција није терапеутска служба – они би требало да посвете ресурсе затварању порно сајтова који приказују децу и злостављање жена и да приведу све оне који промовишу злостављање деце", додала је Мелон.

"Већина Шкота ће сматрати да је сваки покушај ублажавања језика када се говори о педофилији у званичним документима дубоко узнемирујућ и погрешан. Прекршаји у вези са педофилијом су најстрашнији и неопростиви злочини, и од суштинске је важности да смернице шкотске полиције то одражавају", рекао је портпарол шкотских конзервативаца.

Портпарол шкотске полиције је, са друге стране, инсистирао да полиција не користи тај израз, и додао да је годишња процена рада била у контексту ангажмана у пројекту ЕУ "Хоризонт Европа" у борби против сексуалног злостављања и експлоатације деце.

image