Свет

Ирски посланик упозорио: Колико ће још сународника Зеленски да жртвује?

Посланик ЕП Мик Волас сматра да је неопростиво то што су западни лидери спремни да претворе сукоб у Украјини у рат без краја
Ирски посланик упозорио: Колико ће још сународника Зеленски да жртвује?www.globallookpress.com © Dwi Anoraganingrum via www.imago/www.imago-images.de

Украјински председник Владимир Зеленски и његове западне присталице нису заинтересовани да траже мирно решење за сукоб са Русијом, изјавио је у среду посланик Европског парламента из Ирске Мик Волас.

"Зеленски моли за још оружја, али ниједну реч није изговорио о миру. Колико још својих сународника мора да регрутује и одведе на покољ пре него што седне за преговарачки сто" упитао је Волас током парламентарне дебате.

Волас каже да је Специјална војна операција незаконита и "неопростива" и додаје да је овај сукоб разорио Украјину.

"Такође је неопростиво колико су западни лидери спремни да ово претворе у рат без краја", додао је он.

Ирски посланик у ЕП је указао да уместо позива на прекид ватре, дијалог и мировне преговоре, Европа продубљује умешаност Запада у рат, не водећи рачуна о последицама.

Волас је упозорио да би позиви Украјини да заузме Крим могли довести до избијања нуклеарног рата, а на тај начин би се, како наводи, учврстила решеност руског народа да брани своје територије.

Становници Крима претежно су етнички Руси и након пуча у Кијеву који је подржао Запад 2014. године гласали су за присаједињење са Руском Федерацијом.

Обраћајући се новинарима у седишту НАТО-а у Бриселу у среду, амерички секретар за одбрану Лојд Остин је поновио да ће Вашингтон подржавати Украјину "колико год буде потребно".

Москва је Специјалну војну операцију у Украјини, која је започета прошлог фебруара, образложила потребом да заштити народ Донбаса, а бивши израелски премијер Нафтали Бенет рекао је у недавном интервјуу да су САД и њихови савезници "блокирали" преговоре између Москве и Кијева пре априла 2022. године.

Украјински званичници су од тада рекли да се мир може постићи само ако Москва преда Крим и друге бивше украјинске територије. 

Након што се Кијев у више наврата оглушио позивима на преговоре из Москве, руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је крајем децембра да је украјинско руководство неспособно за преговоре и да њиме доминирају "разуздани русофоби".

image