Свет

Зашто Зеленски не жели мир са Русијом?

Он искрено верује да ће успети да претвори Украјину у нешто попут Израела, то јест у паравојну државу која живи са осећајем сталне војне претње, оцењује програмски директор Валдајског клуба
Зашто Зеленски не жели мир са Русијом?www.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Мало је вероватно да председник Украјине Владимир Зеленски очекује војну победу, али он искрено верује да ће успети да претвори Украјину у нешто попут Израела, то јест у паравојну државу која живи са осећајем сталне војне претње, сматра Андреј Сушенцов, програмски директор Валдајског клуба. 

Он истиче да Украјина нема сопствене војне или економске ресурсе за победу, а ресурси које обезбеђује Запад никада неће бити довољни за коначни пораз Русије. Калкулација Зеленског се вероватно заснива на уверењу да ће он, нудећи Украјину као оруђе НАТО-а против Русије, стално мобилисати западну подршку и тиме обезбедити свој и опстанак својих сарадника.

У најгорем случају, Зеленски вероватно рачуна да ће емигрирати на Запад са најближим сарадницима, где ће се залагати за наставак политике обуздавања Русије, наводи Сушенцов у ауторском тексту за РТ интернешенел. 

Он оцењује да би тешкоће са којима се Украјина суочава могле да буду значајно умањене, ако би Зеленски био вољан да дипломатским путем реши кризу и подсећа да је Русија више пута предузимала дипломатске иницијативе за решавање сукоба.

"Међутим, под утицајем САД и Велике Британије, Кијев је заузео курс за продужење сукоба, ослањајући се на западну војну помоћ да би остварио своје циљеве", каже Сушенцов.

Додаје да су војни и економски ресурси Украјине пресушили, а земља је на крају постала оруђе за борбу против Русије. Ипак, Кијев и даље има прилику да започне преговоре са Москвом, иако су околности све неповољније, а решења која је руска делегација изнела на почетку кризе више неће бити на столу.

"Зеленски би и даље могао да присвоји ловорике миротворца који је жртвовао неке личне интересе у циљу спасавања украјинских живота и обезбеђивања мирне будућности за своју земљу", тврди Сушенцов.

Осим тога, примирје би ублажило економске потешкоће присталица Кијева на Западу и тако створило извесну захвалност и са њихове стране, а Украјина би уштедела знатну количину војних ресурса. 

Помоћ са Запада прикрива грешке владе у Кијеву

Ипак, влада Зеленског се понаша као да не види никакву вредност у очувању украјинске државности.

"Администрација расипа животе грађана и економске ресурсе у уверењу да је та жртва неопходна да би се стекла нека могућа, прилично неодређена, предност у будућности. Уместо да делује као миротворац, као неко ко је спреман да се жртвује да би спасио животе сународника, Зеленски се понаша као коцкар, а становништво храни војном пропагандом", истиче програмски директор Валдајског клуба.

Он наводи да војна, политичка и економска подршка без преседана коју Украјина добија из иностранства прикрива све грешке владе у Кијеву и стратегије која се заснива на принципу "рат ће све платити".

Милитаристичко опредељење је омогућило Зеленском да успостави политичку диктатуру и прогони противнике у свим сферама, укључујући и религију. Као резултат тога, он је обезбедио огромну концентрацију моћи у својим рукама и, по први пут у украјинској историји, ућуткао сваку могућу опозицију.

Краткорочно, Зеленски заиста не треба да брине о економском благостању Украјине, објашњава Сушенцов, јер ће спољна економска помоћ бити довољна. Осим тога, Кијев и даље очекује да ће 300 милијарди долара девизних резерви Русије, замрзнутих на Западу, пасти у његове руке. 

Дакле, чак и ако буде поражен и изгуби део територије, Зеленски очекује да ће остати на власти као вођа потребан Западу за нову Украјину, која ће бити главна антируска испостава на источним границама НАТО-а.

"Мислим да је Зеленски искрено уверен да ће успети да Украјину претвори у нешто попут Израела, у паравојну државу у непријатељском окружењу која живи са осећајем сталне војне претње", закључује Сушенцов. 

image