Свет

ЕП усвојио резолуцију о Украјини: Уместо позива на мир, подржали веће испоруке оружја

Европски парламент одбио да убаци амандмана у којем би се навело да постоји забринутост да би украјински сукоб могао да прерасте у рат између нуклеарних сила
ЕП усвојио резолуцију о Украјини: Уместо позива на мир, подржали веће испоруке оружјаwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

У резолуцији која је усвојена поводом годишњице покретања Специјалне војне операције у Украјини, Европски парламент је одбацио амандман којим се ЕУ позива на преговоре, а који су предложили представници Групе левице ЕП.

Наиме, посланици нису подржали избацивање члана резолуције у којем се наводи је "победа Украјине могућа само кроз континуирано и стално повећање испорука наоружања" и додавање позива Европској унији "да учини напоре да се обезбеди прекид ватре и преговори", уз обезбеђивање мултилатралних преговора које је предложио бразилски председник Луис Ињасио Лула да Силва.

Такође, посланици су одбили усвајање амандмана у којем је наведено да постоји забринутост због опасности да украјински сукоб прерасте у рат између нуклеарних држава, преноси "Спутњик".

Уместо тога, посланици ЕП су данас на пленарној седници у Стразбуру већином гласова усвојили антируску резолуцију у којој се земље ЕУ позивају да повећају и убрзају испоруке свих видова наоружања Украјини, укључујући и борбене авионе, хеликоптере и ракетне системе.

За резолуцију је гласало 444 посланика, док је против било њих 26.

Резолуције Европског парламента о спољнополитичким питањима нису правно обавезујуће, али би остале европске институције требало да послушају мишљење посланика.

image